
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Rolada z galaretką i truskawkami
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
20 minKrok 6
2 minKrok 7
13 minKrok 8
25 minKrok 9
10 minKrok 10
180 min
Krok 1 z 10
Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół, temperatura 180 °C. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2 z 10
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier i miksuj, aż do powstania błyszczącej masy.

Krok 3 z 10
Do białek z cukrem dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując.

Krok 4 z 10
Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę. Mieszaj dłonią bądź silikonową szpatułką, nie miksuj.

Krok 5 z 10
Gotową masę biszkoptową wylej na przygotowaną blaszkę, wyrównaj i piecz 15-20 min na złoty kolor.

Krok 6 z 10
W tym czasie przygotuj ściereczkę kuchenną, w którą będziesz zawijać roladę, rozłóż ją na blacie.

Krok 7 z 10
Na ścierkę wyjmij upieczony, gorący biszkopt i od razu zwiń razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Pozostaw do wystygnięcia.

Krok 8 z 10
Owoce umyj i osusz. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 9 z 10
Rozwiń roladę i posmaruj gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułóż truskawki. Zawiń jeszcze raz (bez ściereczki).

Krok 10 z 10
Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0