Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolada z galaretką i truskawkami to delikatny i przepyszny krem truskawkowy, któremu trudno jest się oprzeć. Przepis na roladę z galaretką zachwyci nie tylko fanów letnich, słodkich smaków, ale również tych, którzy miłość do jedzenia i owoców sezonowych lubią łączyć z szybkim czasem ich przygotowania. Rolada z galaretką i truskawkami jest smaczna, intensywnie truskawkowa i co najważniejsze – przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
280 min
Krok 1
5 min
Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół, temperatura 180 °C. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
15 min
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier i miksuj, aż do powstania błyszczącej masy.
Krok 3
5 min
Do białek z cukrem dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując.
Krok 4
5 min
Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę. Mieszaj dłonią bądź silikonową szpatułką, nie miksuj.
Krok 5
20 min
Gotową masę biszkoptową wylej na przygotowaną blaszkę, wyrównaj i piecz 15-20 min na złoty kolor.
Krok 6
2 min
W tym czasie przygotuj ściereczkę kuchenną, w którą będziesz zawijać roladę, rozłóż ją na blacie.
Krok 7
13 min
Na ścierkę wyjmij upieczony, gorący biszkopt i od razu zwiń razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Pozostaw do wystygnięcia.
Krok 8
25 min
Owoce umyj i osusz. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 9
10 min
Rozwiń roladę i posmaruj gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułóż truskawki. Zawiń jeszcze raz (bez ściereczki).
Krok 10
180 min
Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
Krok 1
z
10
Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół, temperatura 180 °C. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
z
10
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier i miksuj, aż do powstania błyszczącej masy.
Krok 3
z
10
Do białek z cukrem dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując.
Krok 4
z
10
Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę. Mieszaj dłonią bądź silikonową szpatułką, nie miksuj.
Krok 5
z
10
Gotową masę biszkoptową wylej na przygotowaną blaszkę, wyrównaj i piecz 15-20 min na złoty kolor.
Krok 6
z
10
W tym czasie przygotuj ściereczkę kuchenną, w którą będziesz zawijać roladę, rozłóż ją na blacie.
Krok 7
z
10
Na ścierkę wyjmij upieczony, gorący biszkopt i od razu zwiń razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Pozostaw do wystygnięcia.
Krok 8
z
10
Owoce umyj i osusz. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 9
z
10
Rozwiń roladę i posmaruj gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułóż truskawki. Zawiń jeszcze raz (bez ściereczki).
Krok 10
z
10
Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0