Zupa z dyni nie cieszy się wielką popularnością w polskich domach, jednak wynika to głównie z faktu, że mało kto miał okazję spróbować jej w wersji odpowiednio przyprawionej. Tymczasem krem z dyni na ostro, zwłaszcza ten podany z pierożkami nadziewanymi serem, jest nie tylko pyszny, ale też sycący i rozgrzewający - idealny na ponure, chłodne dni. Jak go przygotować?
Przepis na zupę krem z dyni - jak przygotować?
Zupa krem z dyni to danie na bazie warzyw i bulionu WINIARY. Ponieważ przepis nie zawiera mięsa, świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Najtrudniejszym etapem przygotowania takiego kremu jest pokrojenie głównego składnika, czyli samej dyni. Odmiany o delikatniejszej skórce da się bez problemu obrać nożem, jednak dynię o skórce twardszej trzeba uprzednio podpiec w piekarniku. Można także użyć do przepisu dyni mrożonej, uprzednio obranej i pokrojonej w kostkę. Przepis na zupę krem z dyni uwzględnia również inne warzywa, takie jak marchew, papryka czy cebula, które przed gotowaniem krótko obsmażamy. Warto pamiętać o wzbogaceniu potrawy odpowiednią mieszanką przypraw. Krem z dyni najlepiej smakuje na ostro, dlatego do ugotowanych warzyw trzeba dosypać solidną porcję curry, ostrej papryki i pieprzu. Dla złagodzenia tych intensywnych smaków i podkreślenia aksamitnej konsystencji zupy, do garnka ze zmiksowanymi warzywami dodaje się także serek topiony. Opcjonalnie można zastąpić go serkiem mascarpone lub słodką śmietanką.
Z czym podawać krem z dyni?
Osoby, którym smakuje zupa krem z dyni, przepis przedstawiony poniżej mogą modyfikować zarówno pod kątem ilości czy rodzaju przypraw, jak i pod kątem dodatków. Prezentowana wersja kremu serwowana jest z pierożkami wypełnionymi mozzarellą i parmezanem. Jednak krem z dyni w wersji pikantnej smakuje świetnie również z wieloma innymi dodatkami. Z czym podawać krem z dyni, aby posmakował nawet najbardziej wybrednym? Kremowe zupy najlepiej komponują się z chrupiącymi dodatkami. Do kremu z dyni można dodać zatem grzanki, prażone pestki dyni lub słonecznika, a także groszek ptysiowy. Warto pamiętać również o zielonym akcencie. Na pomarańczowym kremie najbardziej apetycznie prezentuje się aromatyczna natka pietruszki.
Przepis na krem z dyni to prosta i szybka w wykonaniu receptura, która doskonale sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również w roli niebanalnego pierwszego dania na rodzinnym obiedzie. Zaserwowana z odpowiednimi dodatkami powinna posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom, choć maluchom lepiej podawać ją w wersji nieco łagodniejszej.
Komentarze 0