Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

(0)
1 godz 5 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Mięsiste pomidory (u mnie lima)
2  ząbków
Czosnek
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Oliwa do smażenia
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Cukier trzcinowy lub biały
1  łyżeczka
Suszona bazylia
1  łyżeczka
Suszona macierzanka (tymianku)
2  łyżek
Bulion drobiowy
0.5  l
Woda
0.5  opakowanie
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.2 g
Wartość energetyczna
158.1 kcal
Tłuszcze
5.7 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli zdarza Wam się spacerować pośród pachnących latem łąk, na pewno z takiego spaceru możecie wrócić z naręczami dzikich ziół. Z takich świeżych ziół można przygotować zupę, ale też wykorzystać je do przyprawiania potraw. Ja podczas jednego z sierpniowych spacerów zebrałam dziko rosnącą macierzankę, czyli tymianek. Łatwo go rozpoznać po fioletowych kwiatach, a już na pewno po charakterystycznym aromacie.

Macierzankę powinno się suszyć w ciemnym, przewiewnym miejscu, a kiedy wyschnie, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Dziko rosnąca ma niezwykle silny aromat, więc naprawdę niewiele wystarczy do przyprawienia garnka zupy.

A dziś zupełnie wyjątkowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Uwielbiam wszystkie pomidorówki, ale ta zawsze kojarzyć mi się będzie z wakacjami spędzanymi u babci na wsi i z charakterystycznym zapachem krzaczków, na których dojrzewały pomidory na ciocinej plantacji. I choć chyba nigdy nie uda mi się odtworzyć tamtego smaku, bo zupy smakowały po prostu beztroskim dzieciństwem, zawsze do pomidorówki ze świeżych pomidorów będę miała sentyment.

Na zupę pomidorową wybrałam pomidory lima, bo to mięsista odmiana, która doskonale się nadaje właśnie na zupy, sosy i przeciery. Można wykorzystać też inne odmiany, jednak lepiej wybierać te o mniejszej zawartości wody.

Spodobała Wam się zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów? Wypróbujcie także tomato bisque z pieczoną papryką.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    8 min
    Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę.
  • Krok 12

    30 min
    Kroimy pomidory na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zagotowujemy utrzymując niezbyt dużą moc płyty, aż większość soku odparuje.
  • Krok 3

    3 min
    Mniej więcej po 20 minutach dodajemy do pomidorów suszoną bazylię i macierzankę.
  • Krok 4

    10 min
    W rondelku, na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podduszamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy niecałą minutę i zestawiamy z płyty
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy cebulę z czosnkiem do garnka z pomidorami i blendujemy na gładki krem.
  • Krok 6

    6 min
    Podlewamy pomidory wywarem, zagotowujemy, po czym doprawiamy solą morską i cukrem dla przełamania smaku.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę możemy zabielić jogurtem. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy zieleninką.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 1 z 7

Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 12 z 7

Kroimy pomidory na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zagotowujemy utrzymując niezbyt dużą moc płyty, aż większość soku odparuje.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 3 z 7

Mniej więcej po 20 minutach dodajemy do pomidorów suszoną bazylię i macierzankę.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 4 z 7

W rondelku, na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podduszamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy niecałą minutę i zestawiamy z płyty

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 5 z 7

Dodajemy cebulę z czosnkiem do garnka z pomidorami i blendujemy na gładki krem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 6 z 7

Podlewamy pomidory wywarem, zagotowujemy, po czym doprawiamy solą morską i cukrem dla przełamania smaku.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Krok 7 z 7

Zupę możemy zabielić jogurtem. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy zieleninką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu