MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
80 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
33 27.4g / 33%
23 44.6g / 23%
44 83g / 44%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest WLADKRUG

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
0.5  kg
Polędwica wieprzowa
4 
Ziemniaki
1 
Buraki
1  liść
Sałata lodowa
3  płaskich łyżek
Olej
1  łyżeczka
Cukier puder
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
10  kropli
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.64 g
Wartość energetyczna
804.84 kcal
Tłuszcze
27.42 g
Białko
83.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Soczyste polędwiczki wieprzowe, skąpane w wykwintnym sosie borowikowym, podane z ziemniakami i czerwonym burakiem. Prawda, że brzmi świetnie? A smakuje jeszcze lepiej! Sos borowikowy jak u mamy WINIARY dodaje naszej potrawie klasy i wydobywa z niej najlepsze smaki. Spróbujcie sami! Smacznego!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Polędwiczkę płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kotleciki grubości 1,5 cm, rozklepujemy w dłoni, układamy na desce i obustronnie doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem zmieszanym z kilkunastoma kroplami cytryny.
  • Krok 2

    1 min
    Kotleciki układamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
  • Krok 3

    16 min
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, doprawiamy solą ziołową i skrapiamy w misce łyżką oleju, a następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy obustronnie na średnim ogniu.
  • Krok 4

    17 min
    Buraka po obraniu kroimy w plastry i smażymy na małym ogniu w łyżce oleju zmieszanego z łyżeczką cukru pudru, kandyzując plastry.
  • Krok 5

    20 min
    Gdy ziemniaki są na wpół miękkie to wyjmujemy polędwiczki i na rozgrzanej patelni smażymy obustronnie na złoty kolor.
  • Krok 6

    10 min
    Przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu sos borowikowy wykwintny z serii WINIARY sosy pomysłowe.
  • Krok 7

    5 min
    Liść sałaty lodowej płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, dzielimy na pół i układamy na talerzach, na liściu układamy trzy usmażone kotleciki z polędwiczki, które polewamy przygotowanym sosem borowikowym, dodajemy usmażone ziemniaki w ziołach i kandyzowane buraczki.
  • Krok 8

    1 min
    To mój autorski przepis ulubiony przez domowników i gości. Polecam i życzę smacznego.
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 1 z 8

Polędwiczkę płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kotleciki grubości 1,5 cm, rozklepujemy w dłoni, układamy na desce i obustronnie doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem zmieszanym z kilkunastoma kroplami cytryny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 2 z 8

Kotleciki układamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 3 z 8

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, doprawiamy solą ziołową i skrapiamy w misce łyżką oleju, a następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy obustronnie na średnim ogniu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 4 z 8

Buraka po obraniu kroimy w plastry i smażymy na małym ogniu w łyżce oleju zmieszanego z łyżeczką cukru pudru, kandyzując plastry.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 5 z 8

Gdy ziemniaki są na wpół miękkie to wyjmujemy polędwiczki i na rozgrzanej patelni smażymy obustronnie na złoty kolor.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 6 z 8

Przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu sos borowikowy wykwintny z serii WINIARY sosy pomysłowe.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 7 z 8

Liść sałaty lodowej płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, dzielimy na pół i układamy na talerzach, na liściu układamy trzy usmażone kotleciki z polędwiczki, które polewamy przygotowanym sosem borowikowym, dodajemy usmażone ziemniaki w ziołach i kandyzowane buraczki.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Krok 8 z 8

To mój autorski przepis ulubiony przez domowników i gości. Polecam i życzę smacznego.

Przepis w formacie PDF

lite