Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwica wieprzowa w majeranku

(0)
6 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wafelek2601
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Polędwica wieprzowa
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Czosnek granulowany

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
97.12 g
Węglowodany
0.83 g
Tłuszcze
24.99 g
Wartość energetyczna
642.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

385 min
Krok 1
10 min
Polędwiczki umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, solą morską, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem.
Krok 2
300 min
Każdą polędwicę zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 3
60 min
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Pod koniec pieczenia rozwinąć folię, aby polędwica się zrumieniła.
Krok 4
15 min
Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z ziemniakami albo ostudzić i podawać na zimno np. z pieczywem.
Polędwica wieprzowa w majeranku

Krok 1 z 4

Polędwiczki umyć, osuszyć. Natrzeć oliwą, solą morską, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem.

Polędwica wieprzowa w majeranku

Krok 2 z 4

Każdą polędwicę zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Polędwica wieprzowa w majeranku

Krok 3 z 4

Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Pod koniec pieczenia rozwinąć folię, aby polędwica się zrumieniła.

Polędwica wieprzowa w majeranku

Krok 4 z 4

Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z ziemniakami albo ostudzić i podawać na zimno np. z pieczywem.

Polędwica wieprzowa w majeranku to łatwe do zrobienia danie, które można serwować na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się jako główne danie do obiadu z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki, jak również wystudzona, pokrojona w plastry na pieczywie. Polędwicę w majeranku wyróżnia pyszny smak i aromatyczny zapach ziół. Sprawdź koniecznie przepis na polędwicę w majeranku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
97.1g / 62%
Tłuszcze
25g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika