Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić placki z kaszy manny?
Placki z kaszy manny to smaczne i pożywne danie, które można przygotować na przeróżne sposoby. Tradycyjny przepis na placuszki jest bardzo prosty, a składniki do jego wykonania są zazwyczaj łatwo dostępne w każdej kuchni.
Aby zrobić puszyste placuszki potrzebujesz: kaszki manny, jajka, mleko, proszek do pieczenia i tłuszcz do smażenia. My polecamy przepis urozmaicić jeszcze budyniem waniliowym Winiary, który sprawi, że będą smakować naprawdę wyjątkowo.
Do przygotowania placków z kaszy manny trzeba oddzielić białko od żółtka
i ubić białko na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać żółtko, mleko i budyń Winiary, a następnie dodać proszek do pieczenia i kaszkę, dokładnie mieszając całość. Na koniec ubite białko dodajemy do masy. Następnie na łyżkę nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu np. na oleju roślinnym albo oliwie z oliwek.
Jakie dodatki pasują do placków z kaszy manny?
Puszyste placuszki z kaszki manny można podawać z różnymi dodatkami, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Doskonale się komponują z miodem, syropem klonowy albo z tartym jabłkiem i cynamonem. Koniecznie spróbuj je również z masłem orzechowym i bananem. Możesz serwować je również z dżemem, owocami i warzywami - wszystko zależy od Twoich upodobań. Placuszki wybornie smakują na ciepło, jak i na zimno. Smakują dorosłym i dzieciom, które się nimi zajadają, aż im się uszy trzęsą.
Placki z kaszy manny - idealne danie na śniadanie
Pyszne placuszki z kaszy manny to doskonała propozycja na pyszne i pożywne śniadanie. Zaspokoją nasz głód i dostarczą energii na początek dnia. Są łatwe do przygotowania, a ich neutralny smak sprawia, że można je podawać na słodko i wytrawnie. Znakomicie smakują również bez żadnych dodatków.
Placki z kaszki manny robi się błyskawicznie, a jeśli rano masz mało czasu można je przygotować wieczorem, a rano jedynie podgrzać na śniadanie.
Pyszne placuszki to też świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, którym znudziły się tradycyjne kanapki czy płatki na mleku.
Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę.
Żółtko dodaj do oddzielnej miski. Dolej mleko oraz zawartość opakowania budyniu Winiary.
Do masy dodaj proszek do pieczenia oraz kaszę mannę i całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj osobno ubite białko i delikatnie wymieszaj całą masę.
Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.