Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantny sos meksykański

0
14min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wafelek2601
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6  łyżek
Świeży sok z pomarańczy
3  ząbków
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  szczypta
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.08 g
Węglowodany
17.76 g
Tłuszcze
0.47 g
Wartość energetyczna
82.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

14 min
Krok 1
2 min
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok 2
10 min
Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.
Krok 3
2 min
Wszystkie składniki starannie wymieszać.
Pikantny sos meksykański

Krok 1 z 3

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pikantny sos meksykański

Krok 2 z 3

Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.

Pikantny sos meksykański

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Kuchnia meksykańska nabiera w Polsce dużej popularności. Meksykańskie restauracje, produkty kuchni meksykańskiej na sklepowych półkach oraz liczne przepisy na meksykańskie dania cieszą się sporym powodzeniem. Jeśli też należysz to fanów kulinariów z Meksyku, mamy dla ciebie przepis na pikantny sos meksykański. Jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego realizacją. Wystarczy tylko kilka składników, które łatwo znaleźć: łagodny ketchup WINIARY, świeży sok z pomarańczy, czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek i ostra mielona papryka.

Bazą dla sosu meksykańskiego jest ketchup. Przełóż 10 łyżek ketchupu łagodnego WINIARY do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i 6 łyżek dodaj do ketchupu. Dołóż 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj 3 sprasowane ząbki czosnku oraz przyprawy: majeranek i ostrą paprykę. Wymieszaj dokładnie. Sos meksykański gotowy! Jeśli chcesz, by pikantny sos meksykański był jeszcze bardziej ostry, zwiększ ilość ostrej papryki lub dodaj nieco pieprzu.

Sos meksykański ma bardzo szerokie zastosowanie. Możesz go używać do kanapek, tortilli, nachosów, ale też do dań mięsnych – smażonych i pieczonych. Jeśli zasmakuje ci nasz sos meksykański, możesz przygotować większą jego ilość, zachowując proporcje składników. Pozostały pikantny sos meksykański przechowuj w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika