Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantny sos meksykański
Dodaj do CookBook

Pikantny sos meksykański

(0)
14 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
6  łyżek
Świeży sok z pomarańczy
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  szczypta
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.8 g
Wartość energetyczna
82.6 kcal
Tłuszcze
0.5 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia meksykańska nabiera w Polsce dużej popularności. Meksykańskie restauracje, produkty kuchni meksykańskiej na sklepowych półkach oraz liczne przepisy na meksykańskie dania cieszą się sporym powodzeniem. Jeśli też należysz to fanów kulinariów z Meksyku, mamy dla ciebie przepis na pikantny sos meksykański. Jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego realizacją. Wystarczy tylko kilka składników, które łatwo znaleźć: łagodny ketchup WINIARY, świeży sok z pomarańczy, czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek i ostra mielona papryka.

Bazą dla sosu meksykańskiego jest ketchup. Przełóż 10 łyżek ketchupu łagodnego WINIARY do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i 6 łyżek dodaj do ketchupu. Dołóż 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj 3 sprasowane ząbki czosnku oraz przyprawy: majeranek i ostrą paprykę. Wymieszaj dokładnie. Sos meksykański gotowy! Jeśli chcesz, by pikantny sos meksykański był jeszcze bardziej ostry, zwiększ ilość ostrej papryki lub dodaj nieco pieprzu.

Sos meksykański ma bardzo szerokie zastosowanie. Możesz go używać do kanapek, tortilli, nachosów, ale też do dań mięsnych – smażonych i pieczonych. Jeśli zasmakuje ci nasz sos meksykański, możesz przygotować większą jego ilość, zachowując proporcje składników. Pozostały pikantny sos meksykański przechowuj w lodówce.

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    2 min
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Krok 2

    10 min
    Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie składniki starannie wymieszać.
Pikantny sos meksykański

Krok 1 z 3

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pikantny sos meksykański

Krok 2 z 3

Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.

Pikantny sos meksykański

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

    Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

    33 min Łatwy
  • Jajka z pikantnym farszem

    Jajka z pikantnym farszem

    19 min Łatwy
  • Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

    Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

    Paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo

    1 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu