Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantny sos meksykański

Pikantny sos meksykański

(0)
14min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
6  łyżek
Świeży sok z pomarańczy
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  szczypta
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.08 g
Węglowodany
17.76 g
Tłuszcze
0.47 g
Wartość energetyczna
82.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia meksykańska nabiera w Polsce dużej popularności. Meksykańskie restauracje, produkty kuchni meksykańskiej na sklepowych półkach oraz liczne przepisy na meksykańskie dania cieszą się sporym powodzeniem. Jeśli też należysz to fanów kulinariów z Meksyku, mamy dla ciebie przepis na pikantny sos meksykański. Jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego realizacją. Wystarczy tylko kilka składników, które łatwo znaleźć: łagodny ketchup WINIARY, świeży sok z pomarańczy, czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek i ostra mielona papryka.

Bazą dla sosu meksykańskiego jest ketchup. Przełóż 10 łyżek ketchupu łagodnego WINIARY do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i 6 łyżek dodaj do ketchupu. Dołóż 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj 3 sprasowane ząbki czosnku oraz przyprawy: majeranek i ostrą paprykę. Wymieszaj dokładnie. Sos meksykański gotowy! Jeśli chcesz, by pikantny sos meksykański był jeszcze bardziej ostry, zwiększ ilość ostrej papryki lub dodaj nieco pieprzu.

Sos meksykański ma bardzo szerokie zastosowanie. Możesz go używać do kanapek, tortilli, nachosów, ale też do dań mięsnych – smażonych i pieczonych. Jeśli zasmakuje ci nasz sos meksykański, możesz przygotować większą jego ilość, zachowując proporcje składników. Pozostały pikantny sos meksykański przechowuj w lodówce.

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    2 min
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Krok 2

    10 min
    Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie składniki starannie wymieszać.
Pikantny sos meksykański

Krok 1 z 3

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pikantny sos meksykański

Krok 2 z 3

Keczup wymieszać z sokiem pomarańczowym, koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, paprykę ostrą oraz pieprz i majeranek.

Pikantny sos meksykański

Krok 3 z 3

Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnie świata
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszanka z cebulą i czosnkiem

    Kaszanka z cebulą i czosnkiem

    20 min Łatwy
  • Kurczak gong bao

    Kurczak gong bao

    51 min Łatwy
  • Marynata do ryb

    Marynata do ryb

    8 min Łatwy
  • Marynata do mięsa wołowego

    Marynata do mięsa wołowego

    24 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu