Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Często niedoceniane pieczarki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są przepyszne, gdy się je odpowiednio poda. Naszym zdaniem pieczarki faszerowane powinny zająć specjalne miejsce w każdym domowym jadłospisie. Farsz z podsmażonej cebulki i pieczarkowych trzonków z kiszonym ogórkiem, przykryty zapieczonym żółtym serem, sprawi że pieczarki nadziewane staną się hitem jako przystawki i przekąski. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY podkręcą smak farszu i sprawią, że nikt nie poprzestanie na jednej pieczarce.
Ten przepis na pieczarki faszerowane nie zajmie wiele czasu i opiera się na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Wybierz duże pieczarki. Umyj je, odetnij od nich trzonki, a następnie drobno je posiekaj. Z plasterków żółtego sera wytnij krążki, a resztę drobno pokrój.
Farsz do pieczarek stworzysz z posiekanych trzonków oraz podsmażonej siekanej cebulki. Dodaj do niego także ser, jajko i natkę pietruszki, a na koniec dopraw Ziarenkami Smaku. Wymieszaj całość dokładnie.
Następnie wypełnij kapelusze pieczarek farszem i przykryj każdy z nich krążkiem sera. Wstaw pieczarki do piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Stworzą zgrany duet z chlebem lub chrupiącą bagietką. Udekoruj pieczarki listkiem pietruszki i ułóż na liściach sałaty. To doskonały pomysł na przekąskę, gdy wpadają niezapowiedziani goście.
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
Duże pieczarki umyj, trzonki odetnij i drobno posiekaj.
Krok 2
5 min
Z plasterków sera wytnij krążki, pozostały drobno pokrój
Krok 3
5 min
Cebulę i ogórka drobno posiekaj. Cebulę podsmaż z pieczarkami.
Kapelusze pieczarek wypełnij farszem, przykryj krążkami sera. Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.
Krok 6
z
6
Podawaj z chlebem udekorowane listkiem natki pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0