Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz proste desery i szukasz przepisów, które urozmaicą Twoje słodkie menu? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na mus z marakui, czyli bardzo prosty deser, który zrobisz z kilku składników. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ale tuż przed podaniem warto dobrze schłodzić mus w lodówce – wtedy smakuje najlepiej.
Mus z marakui sprawdzi się jako deser po obiedzie lub jako słodka przekąska na rodzinnej imprezie albo w czasie spotkania ze znajomymi. To małe co nieco zaskoczy swoim smakiem wielu fanów słodyczy. Gotowy mus świetnie prezentuje się w szklanych, przezroczystych naczyniach – w takiej wersji przyciągnie wzrok niejednego łasucha. Taki deser możesz przygotować niezależnie od pory roku.
Z łatwością dopasujesz ten przepis do siebie i tego, co akurat masz w swojej kuchni. Zamiast świeżej marakui możesz wykorzystać inne owoce albo przygotować polewę np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Zainspiruj się naszym przepisem na mus z marakui i ciesz się jego smakiem wspólnie z bliskimi. Smacznego!
Przygotowanie
126 min
Krok 1
4 min
W misie miksera umieść mleko skondensowane i dobrze schłodzone mleko zagęszczone. Dodaj pulpę z marakui. Ubijaj, aż masa podwoi swoją objętość.
Krok 2
2 min
Do masy mlecznej dodaj żelatynę WINIARY, rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklanki wrzącej wody. Ubijaj dalej, aż składniki się połączą.
Krok 3
120 min
Umieścić masę w kilku szklankach lub pucharkach i wstaw do lodówki, aby mus dobrze się schłodził. Wierzch musu z marakui możesz udekorować miąższem ze świeżych owoców.
Krok 1
z
3
W misie miksera umieść mleko skondensowane i dobrze schłodzone mleko zagęszczone. Dodaj pulpę z marakui. Ubijaj, aż masa podwoi swoją objętość.
Krok 2
z
3
Do masy mlecznej dodaj żelatynę WINIARY, rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklanki wrzącej wody. Ubijaj dalej, aż składniki się połączą.
Krok 3
z
3
Umieścić masę w kilku szklankach lub pucharkach i wstaw do lodówki, aby mus dobrze się schłodził. Wierzch musu z marakui możesz udekorować miąższem ze świeżych owoców.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0