MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Mini calzone z mięsem mielonym
80 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
39 29.2g / 39%
38 63.4g / 38%
23 39.8g / 23%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Mini calzone z mięsem mielonym

(4)
1 godz 20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest natalija2289

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
200  ml
Mleko
5  dag
Drożdże
6  płaskich łyżek
Olej
1  Płaska łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
500  g
Mięso mielone
1 
Papryka czerwona
2 
Pomidory
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
15  dag
Ser żółty
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Curry
trochę
Bazylia
trochę
Olej
trochę
Rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.49 g
Wartość energetyczna
653.13 kcal
Tłuszcze
29.26 g
Białko
39.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mini calzone z mięsem mielonym to propozycja prosto z Włoch. Kruche ciasto zawijane jest w kształcie pieroga, kryjąc wewnątrz niesamowity smak. Farsz stworzony jest z: mięsa mielonego, papryki, pomidorów, kukurydzy, sera żółtego, koncentratu pomidorowego, z dodatkiem ziół i przypraw. Zobacz, jak wykonać tę zawijaną pizzę!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  • Krok 2

    15 min
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
  • Krok 3

    15 min
    Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.
  • Krok 5

    5 min
    Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.
  • Krok 6

    5 min
    Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.
  • Krok 7

    20 min
    Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.
Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 1 z 7

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 2 z 7

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 3 z 7

Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 4 z 7

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 5 z 7

Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 6 z 7

Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.

Mini calzone z mięsem mielonym

Krok 7 z 7

Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.

Przepis w formacie PDF

lite