Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Marchewka na gęsto
Dodaj do CookBook

Marchewka na gęsto

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ConstanceKeat
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Marchewka
3  łyżek
Masło
trochę
Sól
trochę
Cukier
1  pęczek
Natka pietruszki
3  łyżek
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.6 g
Wartość energetyczna
283.7 kcal
Tłuszcze
12.7 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gotowana marchewka do obiadu idealnie komponuje się zwłaszcza z ziemniakami i kotletem mielonym. Chociaż można przygotować ją z mrożonki, najlepiej smakuje ta przygotowana od podstaw, czyli ze świeżej marchwi. Sekretem doskonałej marchewki na gęsto jest proces jej podwójnego gotowania. Jeśli marchew ugotujesz w całości z dodatkiem soli, cukru i masła, a dopiero później pokroisz ją w kostkę i ugotujesz ponownie, masz szansę uzyskać idealny dodatek do każdego obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w stopniowym dodawaniu do marchwi wywaru z pierwszego gotowania. To on w połączeniu z dodatkiem mąki nada marchwi idealną, kremową konsystencję.


Marchewka na gęsto - przepis

Marchewka na gęsto do obiadu to dodatek, który możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie jedynie podgrzać przed podaniem. Takie warzywa do obiadu doskonale sprawdzają się też na drugi dzień - smakują równie smacznie, co tuż po zdjęciu z palnika. Aby marchewka na gęsto do obiadu miała odpowiednią konsystencję, trzeba gotować ją dwuetapowo. Zacznijmy jednak od początku: nasz przepis na marchewkę na gęsto rozpoczyna się od obrania świeżej marchwi. Większe kawałki lub całą marchew należy ugotować następnie w wodzie z dodatkiem masła, soli i odrobiną cukru. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je, studzimy i kroimy w kostkę. Następnie marchew przekładamy do czystego garnka i ponownie gotujemy - tym razem już krótko. Do gotującej się marchwi dodajemy mąkę oraz wywar z pierwszego gotowania. Takie połączenie sprawi, że marchew będzie miękka, aromatyczna, kremowa i delikatna.


Jak podawać marchew na gęsto?

Jeśli smakuje Ci marchewka na gęsto, przepis, który przedstawiliśmy powyżej z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania i przypomni Ci doskonały smak tego obiadowego dodatku, kojarzący się z dzieciństwem w domu rodzinnym czy z wakacjami u dziadków. Marchewka na gęsto najlepiej smakuje podawana na ciepło, na przykład do gotowanych ziemniaków i kotletów - mielonych czy schabowych. Przed podaniem można też posypać ją świeżą, posiekaną natką pietruszki, dla koloru i aromatu. Ponieważ marchew na gęsto tak dobrze smakuje na ciepło, jest też świetnym dodatkiem do odgrzewania. W przeciwieństwie do świeżych warzyw, przechowywana w lodówce nie straci swojego smaku, aromatu czy oryginalnej konsystencji. Warto podkreślić też, że marchewka na gęsto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, nawet jako dodatek do uroczystego rodzinnego obiadu. Można również przygotować ją w weekend, aby oszczędzić nieco czasu w ciągu pozostałej części tygodnia.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    15 min
    Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az marchew będzie miękka.
  • Krok 2

    10 min
    Na sam koniec zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.
  • Krok 3

    2 min
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Marchewka na gęsto

Krok 1 z 3

Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az marchew będzie miękka.

Marchewka na gęsto

Krok 2 z 3

Na sam koniec zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.

Marchewka na gęsto

Krok 3 z 3

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy
  • Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    50 min Łatwy
  • Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu