Marchewka na gęsto
27min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.94 g
Węglowodany
41.65 g
Tłuszcze
12.67 g
Wartość energetyczna
283.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
15 min
Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az marchew będzie miękka.
Krok 2
10 min
Na sam koniec zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.
Krok 3
2 min
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Sekret marchewki na gęsto tkwi w jej podwójnym gotowaniu. Najpierw marchewkę gotujemy w wodzie z masłem, solą i cukrem, a następnie wyciągamy z wywaru i kroimy w kostkę. Marchewkę w kostce wrzucamy do czystego garnka i gotujemy ponownie, tym razem w towarzystwie mąki. Podczas gotowania do marchewki stopniowo dodajemy wywar pozostały z pierwszego gotowania – dzięki temu całość będzie miała gęstą konsystencję. Aromatyczną marchewkę na gęsto podawaj na ciepło jako dodatek do drugiego dania – przed podaniem możesz także udekorować ją świeżą natką.
Komentarze 0