Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Szpinak
0.5 kg
Pieczarki
4 
Cebula
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
1 trochę
Chili
4 ząbków
Czosnek
2 płaskich łyżek
Oliwa
25 dag
Ser żółty
0.5 l
Mleko
1 szklanka
Mąka
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 łyżka
Olej
2 łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
267.96 kcal
Węglowodany
21.72 g
Białko
16.58 g
Tłuszcze
14.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Z podanych składników (od mleka w dół) robimy ciasto. Smażymy naleśniki bez tłuszczu.
Krok 2
15 min
Szpinak myjemy, kroimy i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie.
Krok 3
10 min
Dodajemy pieczarki i szpinak, doprawiamy. Dusimy kilka minut. Odparowujemy i studzimy. Wsypujemy ser, mieszamy.
Krok 4
10 min
Porcje farszu nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 1 z 4

Składniki: Mleko, Mąka, Jajko, Sól, Oliwa, Bułka tarta, Jajko

Z podanych składników (od mleka w dół) robimy ciasto. Smażymy naleśniki bez tłuszczu.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 2 z 4

Szpinak myjemy, kroimy i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 3 z 4

Dodajemy pieczarki i szpinak, doprawiamy. Dusimy kilka minut. Odparowujemy i studzimy. Wsypujemy ser, mieszamy.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 4 z 4

Porcje farszu nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Krokiety kojarzą się głównie z wigilijną potrawą, jednak warto sięgnąć po nie również o innej porze roku. W tej odsłonie przygotujesz krokiety z pieczarkami i szpinakiem o subtelnym smaku. Rozpuszczony w trakcie pieczenia ser żółty, połączy farsz z ciastem i nada krokietom ciekawej faktury.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika