Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Aneta3005
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Szpinak
0.5  kg
Pieczarki
4 
Cebula
trochę
Pieprz
trochę
Sól
trochę
Chili
4  ząbków
2  płaskich łyżek
Oliwa
25  dag
Ser żółty
0.5  l
Mleko
1  szklanka
Mąka
2 
Jajko
trochę
Sól
1  łyżka
Olej
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.58 g
Węglowodany
21.72 g
Tłuszcze
14.25 g
Wartość energetyczna
267.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Z podanych składników (od mleka w dół) robimy ciasto. Smażymy naleśniki bez tłuszczu.
Krok 2
15 min
Szpinak myjemy, kroimy i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie.
Krok 3
10 min
Dodajemy pieczarki i szpinak, doprawiamy. Dusimy kilka minut. Odparowujemy i studzimy. Wsypujemy ser, mieszamy.
Krok 4
10 min
Porcje farszu nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 1 z 4

Składniki: Jajko, Olej, Jajko, Sól, Mąka, Mleko, Bułka tarta

Z podanych składników (od mleka w dół) robimy ciasto. Smażymy naleśniki bez tłuszczu.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 2 z 4

Szpinak myjemy, kroimy i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 3 z 4

Dodajemy pieczarki i szpinak, doprawiamy. Dusimy kilka minut. Odparowujemy i studzimy. Wsypujemy ser, mieszamy.

Krokiety z pieczarkami i szpinakiem

Krok 4 z 4

Porcje farszu nakładamy na naleśniki, zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Krokiety kojarzą się głównie z wigilijną potrawą, jednak warto sięgnąć po nie również o innej porze roku. W tej odsłonie przygotujesz krokiety z pieczarkami i szpinakiem o subtelnym smaku. Rozpuszczony w trakcie pieczenia ser żółty, połączy farsz z ciastem i nada krokietom ciekawej faktury.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
16.6g / 23%
Węglowodany
21.7g / 31%
Tłuszcze
14.3g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha