Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowa zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku to klasyka wiosennego stołu. Tak naprawdę można ją przygotować zawsze, wykorzystując dostępny przez cały rok świeży szpinak paczkowany. Jednak wiosną pęczki szpinaku wyglądają tak apetycznie, że ma się wrażenie, że wtedy szpinak smakuje najpyszniej.
Tym razem zupa szpinakowa została zmiksowana na gładki krem. Dzięki dodatkowi ziemniaków ma aksamitną konsystencję. Kremowa zupa szpinakowa z serem feta pysznie doprawiona gałką muszkatołową poleca się na dzisiejszy obiad.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
5 min
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy, siekamy.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulkę z zielem angielskim i listkami laurowymi, szklimy.
Krok 3
2 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy, aż uwolni swój aromat.
Krok 4
5 min
Dodajemy szpinak, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
5 min
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
Krok 6
20 min
Do podduszonego szpinaku dodajemy ziemniaki, podlewamy całość wywarem, gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 7
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy połowę kostki sera feta, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 8
2 min
Rozlewamy zupę na talerze, posypujemy serem feta i czarnuszką.
Krok 1
z
8
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy, siekamy.
Krok 2
z
8
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulkę z zielem angielskim i listkami laurowymi, szklimy.
Krok 3
z
8
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy, aż uwolni swój aromat.
Krok 4
z
8
Dodajemy szpinak, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
z
8
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
Krok 6
z
8
Do podduszonego szpinaku dodajemy ziemniaki, podlewamy całość wywarem, gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 7
z
8
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy połowę kostki sera feta, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 8
z
8
Rozlewamy zupę na talerze, posypujemy serem feta i czarnuszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0