Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy, siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulkę z zielem angielskim i listkami laurowymi, szklimy.
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy, aż uwolni swój aromat.
Dodajemy szpinak, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
Do podduszonego szpinaku dodajemy ziemniaki, podlewamy całość wywarem, gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy połowę kostki sera feta, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, pieprzem i w razie konieczności solą.
Rozlewamy zupę na talerze, posypujemy serem feta i czarnuszką.