Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

(2)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest k200482p

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
1  kg
Dynia obrana
3 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  l
Woda
trochę
Olej
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Imbir
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.95 g
Węglowodany
23.48 g
Tłuszcze
2.77 g
Wartość energetyczna
121.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni i nie bez powodu dojrzewa właśnie o tej porze roku. Najkorzystniej jest spożywać ją właśnie w sezonie, ale odpowiednio przechowywana zachowa swoje właściwości i smak nawet przez 6 miesięcy, czyli aż do końca wiosny. W tym celu można pokroić ją i zamrozić lub upiec, zblendować i zapasteryzować w słoiku. Dynia jest idealnym warzywem na rozgrzewającą, aromatyczną, kremową zupę, która dodaje energii i poprawia nastrój w zimne, szare jesienne i zimowe dni. Jeszcze lepiej smakuje z odpowiednimi przyprawami, jak rozgrzewające curry i imbir. Można serwować ją również z łagodniejszymi dodatkami, na przykład z chrupiącymi grzankami czy świeżą natką pietruszki.

Zupa dyniowa z curry - najzdrowsza w sezonie!

Jesienią dostęp do świeżych warzyw jest już mocno ograniczony, ale na szczęście na stół możemy zaprosić jeszcze oranżową królową - dynię. Warto przygotować z niej nie tylko ciasto w amerykańskim stylu, ale również rozgrzewającą zupę kremową, która w tym sezonie będzie prawdziwą bombą korzystnych dla zdrowia składników. Krem z dyni z curry dostarcza nam ogromnych ilości beta-karotenu, czyli antyoksydantu, który występuje w warzywach przybierających pomarańczowy czy czerwony kolor. Dynia bogata jest również w witaminę C i liczne minerały. Ponieważ zupę wzbogacamy o cebulę i czosnek - naturalne antybiotyki - potrawa skutecznie wzmocni też odporność organizmu w sezonie częstych infekcji oraz rozgrzeje nas po powrocie do domu.

Zupa z dyni z curry - co do niej dodać?

Sama dynia ugotowana na bulionie z dodatkiem zagęszczających zupę krem ziemniaków nie podbiłaby naszych kubków smakowych tak, jak zupa dyniowa z curry i imbirem. Oba składniki nadają temu warzywu wyrazisty smak i jeszcze głębszy aromat. Sprawiają, że posiłek rozgrzewa żołądek, a wraz z nim całe ciało. Co więcej, krem z dyni z curry jest potrawą niskokaloryczną i lekkostrawną, dlatego można zajadać się nim bez ograniczeń, zwłaszcza kiedy na zewnątrz panuje mróz i jesienna szaruga.

Z czym podawać krem z dyni z curry?

Zupa dyniowa z curry i imbirem jest pikantna, dobrze doprawiona i bardzo aromatyczna. Ma też aksamitną konsystencję, która syci, nie powodując uczucia ciężkości na żołądku. Jej ostrość można przełamać na talerzu z pomocą kleksa kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, a dla odświeżenia oranżowego koloru, posypać zupę natką pietruszki. Przyjemną chrupkość wprowadzą do zupy z dyni prażone ziarna słonecznika, pestki dyni, kawałki orzechów włoskich lub ziołowo-czosnkowe grzanki. Krem z dyni z curry można podawać również z groszkiem ptysiowym, a dla najmłodszych nawet z drobnym makaronem.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki, dynię oraz cebulę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju i posypujemy połową curry .
  • Krok 2

    20 min
    Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa.
  • Krok 3

    25 min
    Całość należy gotować do miękka. Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 2-3 minuty.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie całość blendujemy na aksamitny krem.
Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Krok 1 z 4

Ziemniaki, dynię oraz cebulę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju i posypujemy połową curry .

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Krok 2 z 4

Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa.

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Krok 3 z 4

Całość należy gotować do miękka. Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 2-3 minuty.

Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?

Krok 4 z 4

Następnie całość blendujemy na aksamitny krem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Curry
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa curry

    Zupa curry

    25 min Łatwy
  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Potrawka z soczewicą

    Potrawka z soczewicą

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

    Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu