Kremowa zupa dyniowa z curry
60min
Łatwy
2 kostek
1 kg
Dynia obrana
3
Ziemniaki
1
Cebula
1 l
Woda
1 trochę
Olej
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Curry
1 łyżeczka
Cukier
1 szczypta
Imbir
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
3.95 g
Węglowodany
23.48 g
Tłuszcze
2.77 g
Wartość energetyczna
121.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki, dynię oraz cebulę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju i posypujemy połową curry .
Krok 2
20 min
Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa.
Krok 3
25 min
Całość należy gotować do miękka. Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 2-3 minuty.
Krok 4
5 min
Następnie całość blendujemy na aksamitny krem.
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Ale nie tylko, bo odpowiednio przechowywana dynia zachowuje swoje właściwości nawet przez 6 miesięcy! To warzywo idealne, by przyrządzić z niego kremową zupę dyniową, która będzie miała jeszcze intensywniejszy smak, jeśli dodasz do niej curry. Kremową zupę dyniową z curry podawaj udekorowaną natką pietruszki i grzankami.
Komentarze 0