Krem angielski - custard
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.75 g
Węglowodany
27.98 g
Tłuszcze
37.09 g
Wartość energetyczna
487.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
3 min
Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.
Krok 2
10 min
Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
5 min
Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.
Krok 4
8 min
Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.
Krok 5
12 min
Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.
Krok 6
5 min
Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.
Krok 7
2 min
Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.
Creme anglaise lub custard, czyli po prostu tradycyjny angielski sos waniliowy na bazie żółtek. Dodatek do owoców, deserów i ciast. Wyborny na ciepło i na zimno.
Komentarze 0