Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem angielski - custard

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Żółtko
3 łyżek
Cukier
200 ml
Śmietana 30%
100 ml
Mleko 2%
2 łyżeczek
Ekstrakt waniliowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.98 g
Wartość energetyczna
487.92 kcal
Białko
9.75 g
Tłuszcze
37.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.
Krok 2
10 min
Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
5 min
Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.
Krok 4
8 min
Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.
Krok 5
12 min
Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.
Krok 6
5 min
Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.
Krok 7
2 min
Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.
Krem angielski - custard

Krok 1 z 7

Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.

Krem angielski - custard

Krok 2 z 7

Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

Krem angielski - custard

Krok 3 z 7

Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.

Krem angielski - custard

Krok 4 z 7

Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.

Krem angielski - custard

Krok 5 z 7

Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.

Krem angielski - custard

Krok 6 z 7

Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.

Krem angielski - custard

Krok 7 z 7

Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.

Creme anglaise lub custard, czyli po prostu tradycyjny angielski sos waniliowy na bazie żółtek. Dodatek do owoców, deserów i ciast. Wyborny na ciepło i na zimno.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika