Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem angielski - custard
Dodaj do CookBook

Krem angielski - custard

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Żółtko
3  łyżek
Cukier
200  g
Śmietana 30%
100  ml
Mleko
2  łyżeczek
Ekstrakt waniliowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.5 g
Wartość energetyczna
110.7 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Creme anglaise lub custard, czyli po prostu tradycyjny angielski sos waniliowy na bazie żółtek. Dodatek do owoców, deserów i ciast. Wyborny na ciepło i na zimno.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.
  • Krok 2

    10 min
    Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
  • Krok 3

    5 min
    Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.
  • Krok 4

    8 min
    Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.
  • Krok 5

    12 min
    Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.
  • Krok 7

    2 min
    Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.
Krem angielski - custard

Krok 1 z 7

Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.

Krem angielski - custard

Krok 2 z 7

Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

Krem angielski - custard

Krok 3 z 7

Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.

Krem angielski - custard

Krok 4 z 7

Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.

Krem angielski - custard

Krok 5 z 7

Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.

Krem angielski - custard

Krok 6 z 7

Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.

Krem angielski - custard

Krok 7 z 7

Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia brytyjska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Budyniowy krem do tortu

    Budyniowy krem do tortu

    30 min Łatwy
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu