Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem angielski - custard

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Żółtko
3  łyżek
Cukier
200  g
Śmietana 30%
100  ml
Mleko
2  łyżeczek
Ekstrakt waniliowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.02 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcze
6.04 g
Wartość energetyczna
110.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Creme anglaise lub custard, czyli po prostu tradycyjny angielski sos waniliowy na bazie żółtek. Dodatek do owoców, deserów i ciast. Wyborny na ciepło i na zimno.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.
  • Krok 2

    10 min
    Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
  • Krok 3

    5 min
    Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.
  • Krok 4

    8 min
    Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.
  • Krok 5

    12 min
    Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.
  • Krok 7

    2 min
    Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.
Krem angielski - custard

Krok 1 z 7

Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.

Krem angielski - custard

Krok 2 z 7

Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

Krem angielski - custard

Krok 3 z 7

Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.

Krem angielski - custard

Krok 4 z 7

Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.

Krem angielski - custard

Krok 5 z 7

Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.

Krem angielski - custard

Krok 6 z 7

Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.

Krem angielski - custard

Krok 7 z 7

Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia brytyjska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Sylwestrowy deser warstwowy

    3 godz 3 min Łatwy
  • Panna cotta

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu