Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Krem angielski - custard

Krem angielski - custard

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Żółtko
3  łyżek
Cukier
200  g
Śmietana 30%
100  ml
Mleko
2  łyżeczek
Ekstrakt waniliowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.02 g
Węglowodany
10.5 g
Tłuszcze
6.04 g
Wartość energetyczna
110.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Creme anglaise lub custard, czyli po prostu tradycyjny angielski sos waniliowy na bazie żółtek. Dodatek do owoców, deserów i ciast. Wyborny na ciepło i na zimno.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.
  • Krok 2

    10 min
    Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
  • Krok 3

    5 min
    Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.
  • Krok 4

    8 min
    Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.
  • Krok 5

    12 min
    Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.
  • Krok 7

    2 min
    Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.
Krem angielski - custard

Krok 1 z 7

Jajka dokładnie umyj i sparz w gorącej wodzie przez 10 sekund.

Krem angielski - custard

Krok 2 z 7

Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj mleko. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.

Krem angielski - custard

Krok 3 z 7

Do misy miksera wbij żółtka. Dodaj cukier.

Krem angielski - custard

Krok 4 z 7

Ubijaj przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gładka, jasna masa.

Krem angielski - custard

Krok 5 z 7

Gorące mleko ciurkiem wlewaj do żółtek, cały czas ubijając.

Krem angielski - custard

Krok 6 z 7

Sos przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj. Nie doprowadź do wrzenia! Jeśli zagotujesz sos, zwarzy się.

Krem angielski - custard

Krok 7 z 7

Sos przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała sosu. Schłódź w lodówce. Możesz sos jeść na ciepło, np. do lodów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia brytyjska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Sylwestrowy deser warstwowy

    Sylwestrowy deser warstwowy

    3 godz 3 min Łatwy
  • Panna cotta

    Panna cotta

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu