Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kotleciki jajeczne to pomysł na szybkie, proste, smaczne danie, które zrobisz z niedrogich i łatwo dostępnych składników. Taki obiad możesz przygotować nawet w najbardziej zabiegany dzień, gdy nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Ten przepis to też sposób na wykorzystanie ugotowanych wcześniej jajek, np. tych, które zostały w lodówce po świętach wielkanocnych. Chcesz zrobić z nami to danie? Nie przegap tego przepisu i gotuj bez marnowania!
Co zrobić z jajek faszerowanych po świętach?
Święta bez marnowania to nie lada wyzwanie, ale mamy sposób, jak ograniczyć marnowanie jedzenia, gdy w lodówce zostały faszerowane jajka. Z łatwością możesz zrobić kotlety jajeczne z jajek faszerowanych pieczarkami (przepis na jajka faszerowane pieczarkami znajdziesz TUTAJ). Wystarczy tylko posiekać lub zmiksować ugotowane, faszerowane jajka, dodać do nich 1 surowe jajo, ser żółty, szczypiorek, bułkę tartą i przyprawy. Z takiej masy formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju. Kilka chwil i smaczny obiad bez marnowania gotowy.
Kotlety jajeczne na obiad
Kotlety z ugotowanych jajek zrobisz w kilka chwil, wykorzystując składniki, które masz w swojej kuchni. Taki obiad z apetytem zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Do usmażonych kotlecików świetnie pasuje sos tatarski WINIARY oraz sałatka ze świeżych warzyw albo buraczki na ciepło. Smacznego!
Faszerowane jajka drobno posiekaj. Dodaj do nich surowe jajko, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, sól oraz pieprz. Dodaj połowę bułki tartej i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej, aby dało się z niej formować kotlety.
Z masy uformuj niewielkie kotlety, które następnie opanieruj w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażymy (na oleju) na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony, tak aby były ładnie rumiane.
Kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem tatarskim WINIARY.