MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kotlety z jajek faszerowanych pieczarkami
14 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
51 18.7g / 51%
29 23.9g / 29%
20 16.6g / 20%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kotlety z jajek faszerowanych pieczarkami

(0)
14 min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Jajka faszerowane z pieczarkami i majonezem (z przepisu na stronie WINIARY)
1 
Jajko
1  szklanka
Bułka tarta
0.5  pęczek
Szczypiorek
50  g
Ulubiony ser żółty (starty)
trochę
Pieprz i sól
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24 g
Wartość energetyczna
324.72 kcal
Tłuszcze
18.74 g
Białko
16.64 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kotleciki jajeczne to pomysł na szybkie, proste, smaczne danie, które zrobisz z niedrogich i łatwo dostępnych składników. Taki obiad możesz przygotować nawet w najbardziej zabiegany dzień, gdy nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Ten przepis to też sposób na wykorzystanie ugotowanych wcześniej jajek, np. tych, które zostały w lodówce po świętach wielkanocnych. Chcesz zrobić z nami to danie? Nie przegap tego przepisu i gotuj bez marnowania!


Co zrobić z jajek faszerowanych po świętach?

Święta bez marnowania to nie lada wyzwanie, ale mamy sposób, jak ograniczyć marnowanie jedzenia, gdy w lodówce zostały faszerowane jajka. Z łatwością możesz zrobić kotlety jajeczne z jajek faszerowanych pieczarkami (przepis na jajka faszerowane pieczarkami znajdziesz TUTAJ). Wystarczy tylko posiekać lub zmiksować ugotowane, faszerowane jajka, dodać do nich 1 surowe jajo, ser żółty, szczypiorek, bułkę tartą i przyprawy. Z takiej masy formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju. Kilka chwil i smaczny obiad bez marnowania gotowy.


Kotlety jajeczne na obiad

Kotlety z ugotowanych jajek zrobisz w kilka chwil, wykorzystując składniki, które masz w swojej kuchni. Taki obiad z apetytem zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Do usmażonych kotlecików świetnie pasuje sos tatarski WINIARY oraz sałatka ze świeżych warzyw albo buraczki na ciepło. Smacznego!

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    5 min
    Faszerowane jajka drobno posiekaj. Dodaj do nich surowe jajko, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, sól oraz pieprz. Dodaj połowę bułki tartej i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej, aby dało się z niej formować kotlety.
  • Krok 2

    8 min
    Z masy uformuj niewielkie kotlety, które następnie opanieruj w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażymy (na oleju) na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony, tak aby były ładnie rumiane.
  • Krok 3

    1 min
    Kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem tatarskim WINIARY.
Kotlety z jajek faszerowanych pieczarkami

Krok 1 z 3

Faszerowane jajka drobno posiekaj. Dodaj do nich surowe jajko, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, sól oraz pieprz. Dodaj połowę bułki tartej i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej, aby dało się z niej formować kotlety.

Kotlety z jajek faszerowanych pieczarkami

Krok 2 z 3

Z masy uformuj niewielkie kotlety, które następnie opanieruj w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażymy (na oleju) na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony, tak aby były ładnie rumiane.

Kotlety z jajek faszerowanych pieczarkami

Krok 3 z 3

Kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem tatarskim WINIARY.

Przepis w formacie PDF

lite