Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kluski śląskie

Kluski śląskie

(1)
30min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Obrane i ugotowane ziemniaki
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.69 g
Węglowodany
81.41 g
Tłuszcze
1.93 g
Wartość energetyczna
389.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne kluski śląskie? Poznaj przepis, dzięki któremu zaskoczysz wszystkich domowników. Zainspiruj się z WINIARY!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
  • Krok 2

    10 min
    Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
  • Krok 3

    10 min
    W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok. 2-3 min w zależności od wielkości.
Kluski śląskie

Krok 1 z 3

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.

Kluski śląskie

Krok 2 z 3

Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.

Kluski śląskie

Krok 3 z 3

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok. 2-3 min w zależności od wielkości.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    30 min Łatwy
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kluski śląskie szare

    Kluski śląskie szare

    35 min Łatwy
  • Kopytka z wczorajszych ziemniaków z sosem pomidorowym

    Kopytka z wczorajszych ziemniaków z sosem pomidorowym

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu