Kluski śląskie

(0)
30min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Obrane i ugotowane ziemniaki
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.69 g
Węglowodany
81.41 g
Tłuszcze
1.93 g
Wartość energetyczna
389.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne kluski śląskie? Poznaj przepis, dzięki któremu zaskoczysz wszystkich domowników. Zainspiruj się z WINIARY!
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
Krok 2
10 min
Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
Krok 3
10 min
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok. 2-3 min w zależności od wielkości.
Kluski śląskie

Krok 1 z 3

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.

Kluski śląskie

Krok 2 z 3

Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.

Kluski śląskie

Krok 3 z 3

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok. 2-3 min w zależności od wielkości.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika