Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bułka kajzerka
1 szklanka
Mleko
1 
Cebula
50 dag
Łopatka wieprzowa
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
340.11 kcal
Węglowodany
17.46 g
Białko
30.28 g
Tłuszcze
16.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Krok 2
5 min
Obierz cebulę.
Krok 3
7 min
Mięso wieprzowe zmiel w maszynce, razem z bułką i cebulą.
Krok 4
5 min
Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną.
Krok 5
10 min
Z masy formuj owalne klopsiki, obtaczaj w mące, smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 6
7 min
W rondlu zagotuj 1 szklankę wody z kostką rosołową, włóż klopsiki i duś kilka minut.
Krok 7
5 min
Następnie Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 1 szklance zimnej wody, wlej do klopsików i gotuj około 3 minut na wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Podawaj z ziemniakami i surówką.
Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 8

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 8

Obierz cebulę.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 8

Mięso wieprzowe zmiel w maszynce, razem z bułką i cebulą.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 8

Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 5 z 8

Z masy formuj owalne klopsiki, obtaczaj w mące, smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 6 z 8

W rondlu zagotuj 1 szklankę wody z kostką rosołową, włóż klopsiki i duś kilka minut.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 7 z 8

Następnie Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 1 szklance zimnej wody, wlej do klopsików i gotuj około 3 minut na wolnym ogniu.

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Krok 8 z 8

Podawaj z ziemniakami i surówką.

Klopsiki w sosie pieczeniowym to tradycyjne danie, które znają prawie wszyscy. Tajemnica dobrych klopsików tkwi w świeżym, aromatycznym mięsie i dodatkach. Na wzbogacenie smaku klopsików wpłynie delikatnie podsmażona na maśle cebulka, a także aromatyczny Sos pieczeniowy ciemny WINIARY. Pyszne klopsiki podawaj z ugotowanymi w lekko osolonej wodzie ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika