Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klops wieprzowy na zimno

0
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżka
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
3  ząbków
24  plastrów
Boczek wędzony
1  szklanka
Bułka tarta
0.25  szklanka
Mleko
2  łyżek
Rozmaryn
2  łyżek
Musztarda
2 
Jajko
800  g
Mięso mielone wieprzowe
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
199.12 g
Węglowodany
104.27 g
Tłuszcze
322.32 g
Wartość energetyczna
4145.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5–7 minut (aż nabiorą złocistego koloru). Ostudź.
Krok 2
5 min
Prostokątną keksówkę wyłóż plastrami boczku (zostaw kilka na wierzch).
Krok 3
5 min
Do dużej miski wsyp bułkę tartą, wlej mleko i odstaw na 5 minut.
Krok 4
4 min
Następnie dodaj usmażoną cebulę, rozmaryn, musztardę, jajka i mięso. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Przełóż masę do przygotowanej keksówki i dociskając mięso, przykryj z wierzchu pozostałymi plasterkami boczku.
Krok 6
60 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Podawaj na zimno z Sosem tatarskim WINIARY.
Klops wieprzowy na zimno

Krok 1 z 6

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5–7 minut (aż nabiorą złocistego koloru). Ostudź.

Klops wieprzowy na zimno

Krok 2 z 6

Prostokątną keksówkę wyłóż plastrami boczku (zostaw kilka na wierzch).

Klops wieprzowy na zimno

Krok 3 z 6

Do dużej miski wsyp bułkę tartą, wlej mleko i odstaw na 5 minut.

Klops wieprzowy na zimno

Krok 4 z 6

Następnie dodaj usmażoną cebulę, rozmaryn, musztardę, jajka i mięso. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Klops wieprzowy na zimno

Krok 5 z 6

Przełóż masę do przygotowanej keksówki i dociskając mięso, przykryj z wierzchu pozostałymi plasterkami boczku.

Klops wieprzowy na zimno

Krok 6 z 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Podawaj na zimno z Sosem tatarskim WINIARY.

Klops wieprzowy na zimno to doskonały pomysł na mięso do obiadu, podawane np. z ziemniakami i z Sosem tatarskim WINIARY lub jako dodatek do kanapek na śniadanie lub na kolację. Wieprzowina zapieczona razem z plastrami boczku nabierze wyjątkowego aromatu, nie wyschnie podczas pieczenia, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę na wierzchu. Klops wieprzowy możesz śmiało przechowywać w lodówce, w końcu i tak podajesz go na zimno!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha