Klops wieprzowy na zimno
1 godz 30 min
Łatwy
1
łyżka
Oliwa z oliwek
1
Cebula
3
ząbków
24
plastrów
Boczek wędzony
1
szklanka
Bułka tarta
0.25
szklanka
Mleko
2
łyżek
Rozmaryn
2
łyżek
Musztarda
2
Jajko
800
g
Mięso mielone wieprzowe
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
199.12 g
Węglowodany
104.27 g
Tłuszcze
322.32 g
Wartość energetyczna
4145.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5–7 minut (aż nabiorą złocistego koloru). Ostudź.
Krok 2
5 min
Prostokątną keksówkę wyłóż plastrami boczku (zostaw kilka na wierzch).
Krok 3
5 min
Do dużej miski wsyp bułkę tartą, wlej mleko i odstaw na 5 minut.
Krok 4
4 min
Następnie dodaj usmażoną cebulę, rozmaryn, musztardę, jajka i mięso. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Przełóż masę do przygotowanej keksówki i dociskając mięso, przykryj z wierzchu pozostałymi plasterkami boczku.
Krok 6
60 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Podawaj na zimno z Sosem tatarskim WINIARY.
Klops wieprzowy na zimno to doskonały pomysł na mięso do obiadu, podawane np. z ziemniakami i z Sosem tatarskim WINIARY lub jako dodatek do kanapek na śniadanie lub na kolację. Wieprzowina zapieczona razem z plastrami boczku nabierze wyjątkowego aromatu, nie wyschnie podczas pieczenia, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę na wierzchu. Klops wieprzowy możesz śmiało przechowywać w lodówce, w końcu i tak podajesz go na zimno!
Komentarze 0