MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Keftedes - greckie pulpeciki
20 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
46 12g / 46%
5 2.9g / 5%
49 28.1g / 49%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Keftedes - greckie pulpeciki

(0)
20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Aylin

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  ml
Woda
500  g
Mięso mielone wołowe
10  g
Świeża mięta
20  g
Natka pietruszki
100  g
Ser feta
1  łyżka
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3 g
Wartość energetyczna
271.25 kcal
Tłuszcze
12.04 g
Białko
28.16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na odrobinę kuchni śródziemnomorskiej? Zrób sobie grecki dzień z delikatnymi klopsikami z soczystego mięsa mielonego, świeżej mięty i sera feta. Zobacz nasz przepis na keftedes – proste i szybkie danie, które możesz zrobić nawet w najbardziej zabiegany dzień.


Keftedes - co to jest?

Keftedes to niewielkie klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem sera feta i aromatycznych przypraw. Grecy jedzą je na kolację albo na obiad jako danie główne. Ale keftedes mogą być też serwowane jako przekąska w czasie spotkania z rodziną lub znajomymi. Uzupełnieniem tego dania może być np. ryż, chrupiące pieczywo albo sałatka ze świeżych warzyw. Usmażone klopsiki świetnie smakują też z sosami, np. z sosem czosnkowym, pomidorowym lub sosem tzatziki.


Ketenem – przepis na greckie pulpeciki

Przygotowanie greckich klopsików prawie nie różni się od przygotowania pulpecików robionych przez nasze mamy czy babcie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je wyrobić i formować kulki. Z tą drobną różnicą, że w tych klopsikach jest nadzienie. W przypadku keftedes do środka wkładamy kawałek sera feta lub innego (najlepiej owczego) sera, dokładnie zamykamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    4 min
    WINIARY Pomysł na… kotlety mielone wymieszaj z wodą, dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Miętę i pietruszkę umyj, posiekaj, dodaj do mięsa i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą, uformuj 8 klopsików.
  • Krok 3

    3 min
    Pokrój ser feta na osiem kostek. Umieść po jednej kostce na środku każdego kotleta i szczelnie zamknij wewnątrz mięsa.
  • Krok 4

    8 min
    Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki przez kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z sosem tzatziki.
Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 1 z 4

WINIARY Pomysł na… kotlety mielone wymieszaj z wodą, dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 2 z 4

Miętę i pietruszkę umyj, posiekaj, dodaj do mięsa i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą, uformuj 8 klopsików.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 3 z 4

Pokrój ser feta na osiem kostek. Umieść po jednej kostce na środku każdego kotleta i szczelnie zamknij wewnątrz mięsa.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki przez kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z sosem tzatziki.

Przepis w formacie PDF

lite