MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Karp w sosie piernikowym
43 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
41 24.5g / 41%
16 21.3g / 16%
43 56.4g / 43%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Karp w sosie piernikowym

(0)
43 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Karp
40  g
Masło
50  g
Pierniki
30  g
Mąka
25  g
Rodzynki
2  łyżek
Cukier
0.75  szklanka
Czerwone wino
2 
Karp
trochę
Płatki migdałowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.33 g
Wartość energetyczna
569.73 kcal
Tłuszcze
24.59 g
Białko
56.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj bulion.
  • Krok 2

    1 min
    Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.
  • Krok 3

    20 min
    Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.
  • Krok 4

    3 min
    Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.
  • Krok 5

    3 min
    Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.
  • Krok 6

    2 min
    Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 7

    1 min
    Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.
  • Krok 8

    1 min
    Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.
  • Krok 9

    10 min
    Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.
Karp w sosie piernikowym

Krok 1 z 10

Przygotuj bulion.

Karp w sosie piernikowym

Krok 2 z 10

Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.

Karp w sosie piernikowym

Krok 3 z 10

Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.

Karp w sosie piernikowym

Krok 4 z 10

Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.

Karp w sosie piernikowym

Krok 5 z 10

Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.

Karp w sosie piernikowym

Krok 6 z 10

Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.

Karp w sosie piernikowym

Krok 7 z 10

Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.

Karp w sosie piernikowym

Krok 8 z 10

Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.

Karp w sosie piernikowym

Krok 9 z 10

Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.

Karp w sosie piernikowym

Krok 10 z 10

Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite