Karkówka smażona z sosem
209min
Łatwy
600 g
Karkówka
1
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Olej
1 łyżka
Lubczyk
1 łyżka
.
Wartości odżywcze
Białko
28.56 g
Węglowodany
1.88 g
Tłuszcze
11.67 g
Wartość energetyczna
235.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
209 min
Krok 1
5 min
Karkówkę musimy opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 2
180 min
Mięso musimy obsypać solą, pieprzem i lubczykiem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 3
10 min
Na patelnię wlewamy olej i wkładamy karkówkę smażąc z obu stron.
Krok 4
4 min
Obieramy cebulę w momencie, gdy mięso się smaży, kroimy w piórka i dodajemy do mięsa.
Krok 5
1 min
Mięso podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką
Krok 6
3 min
Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy trochę lubczyku i kostkę bulionową Winiary.
Krok 7
5 min
SOS: mięso wyjmujemy, dolewamy na patelnię wody i czekamy, aż zacznie się gotować, żeby dodać zawiesinę z mąki i wody ciągle mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Krok 8
1 min
Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą Maggi.
Karkówka smażona z sosem to doskonały przepis na smaczny i syty posiłek. Idealnie sprawdzi się na niedzielne obiady czy rodzinne uroczystości. Z takiego obiadu ucieszą się szczególnie miłośnicy tradycyjnych dań, dla których niedziela nie może się odbyć bez popularnych, polskich smaków. Sprawdź nasz przepis na smażoną karkówkę z sosem!
Komentarze 0