Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z młodej kapusty

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Drobiowa porcja rosołowa
3.5  l
Woda
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2 
Marchewka
4  liści
Por
900  g
Ziemniaki
0.75  główka
Młoda Kapusta
0.5  łyżeczka
Pieprz i sól
trochę
Przyprawa ZIARENKA SMAKU drobiowe WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.9 g
Węglowodany
35.44 g
Tłuszcze
17.46 g
Wartość energetyczna
383.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak z młodej kapusty to bardzo popularna, pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Przygotuj 3/4 główki młodej kapusty, 2 porcje rosołowe z kurczaka, 3,5 l wody, łyżeczkę soli, 2 kostki rosołu drobiowego WINIARY, 2 duże marchewki, 4 liście pora, 90 dag ziemniaków, pół łyżeczki pieprzu, przyprawę ziarenka smaku drobiowe WINIARY.

Porcje rosołowe oczyść, zalej wodą i zagotuj. Przed momentem wrzenia zbierz szumowiny. Dodaj sól, kostki rosołowe, por i pokrojoną w półplasterki marchew. Gotuj 10-15 minut. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj pieprz i dopraw ziarenkami smaku WINIARY.

Kapuśniak z młodej kapusty gotowy! Zupę podawaj z chlebem lub chrupiącymi grzankami. Możesz dodać do niej kawałek pachnącej kiełbasy lub łyżkę śmietany – możliwości, jest wiele, a zawsze smakuje wyśmienicie!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    20 min
    Porcje rosołowe oczyścić (ja usuwam prawie całą skórę i tłuszcz, bo nie lubię tłustych zup), zalać wodą i zagotować. Przed momentem wrzenia zebrać szumowiny.
  • Krok 2

    20 min
    Dodać sól, kostki rosołowe, por i pokrojoną w półplasterki marchew. Gotować 10-15 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Dodać pieprz, doprawić Ziarenkami Smaku.
Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 1 z 4

Porcje rosołowe oczyścić (ja usuwam prawie całą skórę i tłuszcz, bo nie lubię tłustych zup), zalać wodą i zagotować. Przed momentem wrzenia zebrać szumowiny.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 2 z 4

Dodać sól, kostki rosołowe, por i pokrojoną w półplasterki marchew. Gotować 10-15 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 3 z 4

Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 4 z 4

Dodać pieprz, doprawić Ziarenkami Smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

    11 godz 25 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

    1 godz Łatwy
  • Zupa brokułowa z makaronem

    58 min Łatwy
  • Parzybroda z białej kapusty

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu