Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapuśniak z młodej kapusty to bardzo popularna, pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Przygotuj porcje rosołowe, główkę młodej kapusty, 2 l wody, 4 łyżki bulionu warzywnego WINIARY, 2 duże marchewki, 4 liście pora, 50 dag ziemniaków, ½ selera, 2 pietruszki, przyprawy i pęczek koperku.
Po niecałej godzinia kapuśniak z młodej kapusty gotowy! Zupę podawaj z chlebem lub chrupiącymi grzankami. Możesz dodać do niej kawałek pachnącej kiełbasy lub łyżkę śmietany – możliwości, jest wiele, a zawsze smakuje wyśmienicie!
Porcje rosołowe oczyścić, dodać 2 litry wody, bulion WINIARY i zagotować. Przed momentem wrzenia zebrać szumowiny.
W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a pora kroimy w plasterki. Dodajemy sól i pieprz do smaku do gotującego się wywaru.
Jak tylko wywar się zagotuje, dodajemy ziemniaki, następnie po 3 min - marchewkę, seler i pietruszkę. Po kolejnych 3 minutach - por, a po kolejnych 3 minutach poszatkowaną kapustę i gotujemy jeszcze 10 min. Tuż przed podaniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem.