Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gofry z jogurtem greckim

0
27 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

32 g
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Jajko
0.5 szklanka
Olej
3 łyżek
Cukier
180 g
Jogurt grecki
1.5 szklanek
Mleko
2 szklanek
Mąka tortowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
12.16 g
Węglowodany
28.1 g
Tłuszcze
40.3 g
Wartość energetyczna
518.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem i mlekiem.
Krok 2
3 min
Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Krok 3
5 min
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 4
5 min
Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną płytę gofrownicy posmarowaną odrobiną oleju.
Krok 5
7 min
Zamknąć górną pokrywę (również lekko posmarowaną olejem). Gofry piec kilka minut, na rumiano.
Krok 6
2 min
Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.
Gofry z jogurtem greckim

Krok 1 z 6

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem i mlekiem.

Gofry z jogurtem greckim

Krok 2 z 6

Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Gofry z jogurtem greckim

Krok 3 z 6

Białka ubić na sztywną pianę.

Gofry z jogurtem greckim

Krok 4 z 6

Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną płytę gofrownicy posmarowaną odrobiną oleju.

Gofry z jogurtem greckim

Krok 5 z 6

Zamknąć górną pokrywę (również lekko posmarowaną olejem). Gofry piec kilka minut, na rumiano.

Gofry z jogurtem greckim

Krok 6 z 6

Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.

Fantastyczny przysmak nie tylko dla najmłodszych! Gofry kochamy wszyscy, a te z jogurtu greckiego są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dodatek cukru waniliowego WINIARY, nada naszym łakociom wyjątkowego aromatu, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Aż ślinka cieknie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika