Gofry z jogurtem greckim
27min
Łatwy
32 g
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
3
Jajko
0.5 szklanka
Olej
3 łyżek
Cukier
180 g
Jogurt grecki
1.5 szklanek
Mleko
2 szklanek
Mąka tortowa
.
Wartości odżywcze
Białko
12.16 g
Węglowodany
28.1 g
Tłuszcze
40.3 g
Wartość energetyczna
518.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem i mlekiem.
Krok 2
3 min
Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Krok 3
5 min
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 4
5 min
Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną płytę gofrownicy posmarowaną odrobiną oleju.
Krok 5
7 min
Zamknąć górną pokrywę (również lekko posmarowaną olejem). Gofry piec kilka minut, na rumiano.
Krok 6
2 min
Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.
Fantastyczny przysmak nie tylko dla najmłodszych! Gofry kochamy wszyscy, a te z jogurtu greckiego są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dodatek cukru waniliowego WINIARY, nada naszym łakociom wyjątkowego aromatu, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Aż ślinka cieknie!
Komentarze 0