Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filet z indyka w sosie szpinakowym

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
60  dag
Pierś z indyka
30  dag
Szpinak świeży
1 
Cebula
2  ząbków
2 
Pomidory
150  ml
Śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.25 g
Węglowodany
7.03 g
Tłuszcze
5.99 g
Wartość energetyczna
180.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i Ziarenkami.
Krok 2
10 min
Tak przygotowane mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.
Krok 4
5 min
Następnie włożyć szpinak i chwilę podsmażyć, dodać pokrojone na cząstki pomidory.
Krok 5
5 min
Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso z indyka, przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut.
Filet z indyka w sosie szpinakowym

Krok 1 z 5

Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i Ziarenkami.

Filet z indyka w sosie szpinakowym

Krok 2 z 5

Tak przygotowane mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju.

Filet z indyka w sosie szpinakowym

Krok 3 z 5

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.

Filet z indyka w sosie szpinakowym

Krok 4 z 5

Następnie włożyć szpinak i chwilę podsmażyć, dodać pokrojone na cząstki pomidory.

Filet z indyka w sosie szpinakowym

Krok 5 z 5

Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso z indyka, przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut.

Delikatny filet z indyka w sosie szpinakowym, to bardzo ciekawa propozycja na niedzielny obiad. Zdrowe właściwości szpinaku sprawią, że to idealne rozwiązanie dla całej rodziny. Dodajmy do niego przyprawę Jarzynka WINIARY, dzięki czemu uzyskamy fantastyczną kompozycję smakową, która sprawi, że każdy smakosz poprosi o dokładkę. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.2g / 57%
Węglowodany
7g / 15%
Tłuszcze
6g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika