Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Keczup z cukinii
Dodaj do CookBook

Keczup z cukinii

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  kg
Cukinia
2 
Cebula
5  ząbków
Czosnek
trochę
Sól i pieprz do smaku
100  ml
Ocet jabłkowy
100  g
Cukier albo miód
250  g
Koncentrat pomidorowy
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.3 g
Wartość energetyczna
114.4 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ketchup jest chyba jednym z najpopularniejszych sosów, jaki obecnie wykorzystuje się na całym świecie! Wykorzystujemy go do frytek z piekarnika, soczystych burgerów, a także okazuje się niezastąpiony na grilla. Wiele osób może kojarzyć ketchup z Włochami. Przecież to właśnie mieszkańcy tego kraju nie wyobrażają sobie życia bez pomidorowych dodatków. Okazuje się jednak, że ketchup jako pierwsi wymyślili Chińczycy. Co ciekawe, nie korzystali z niego w formie dodatku, a jedynie traktowali ketchup jako zaprawę do ryb. Jednak z pewnymi modyfikacjami, standardowy ketchup dotarł na Stary Kontynent, gdzie spotkał się z wyjątkowo ciepłym przyjęciem. Obecnie jednak coraz popularniejszy staje się keczup z cukinii, który uważany jest za zdrowszy oraz smaczniejszy zamiennik tradycyjnego dodatku. Jeśli mamy odrobinę czasu i chęci, wówczas taki dodatek możemy przygotować samodzielnie w domu!


Keczup z cukinii - przepis, który zrobisz jedynie w kilka minut

Keczup z cukinii to przepis, którego przygotowanie zajmie jedynie kilka minut! Jednocześnie wiele osób może po prostu obawiać się tego, że do wykonania ketchupu trzeba ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Prawda jest jednak taka, że keczup z cukinii jest wyjątkowo prostym i smakowitym dodatkiem do każdego dania - nawet do zwykłego ryżu i do makaronu. Do przygotowania potrzebnych jest tylko kilka, prostych składników, które większość nas ma już w swoich domach. Standardowo, na wykonanie domowego keczupu z cukinii trzeba poświęcić około 60 minut, jednak możemy wykonać kilka słoiczków smakowitego przetworu, który z całą pewnością pozytywnie zaskoczy nas - a może nawet naszych gości - pod względem smaku i aromatu!


Keczup z cukinii na zimę i nie tylko!

Keczup z cukinii na zimę to wspaniały pomysł na wykonanie domowych zapasów do spiżarki. Odpowiednio zawekowane przetwory możemy z powodzeniem przechowywać przez cały, zimowy okres i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jednocześnie, keczup z cukinii możemy przygotować o dowolnej porze roku. Pamiętajmy także, że standardowy przepis zakłada jego łagodną wersję, aczkolwiek możemy go modyfikować i dopasowywać do swoich potrzeb i preferencji smakowych. Wystarczy dodanie odrobiny papryczki chili - najlepiej w formie świeżej - by przygotować nieco ostrzejszy dodatek do wielu potraw. Z pewnością wykonanie kilku słoiczków takiego przysmaku nie będzie dla nas wyjątkowo wymagające, a my nie będziemy tego żałować.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    60 min
    Cukinię zetrzyj na tarce. Podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Warzywa umieść w dużym garnku. Dodaj bulion WINIARY oraz cukier/miód i gotuj całość na średniej mocy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1h.
  • Krok 2

    30 min
    Do cukinii i pozostałych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, ocet oraz paprykę mieloną. Całość wymieszaj i gotuj razem ok. 30 min.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie całość zmiksuj na gładką masę. Ketchup jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Aby przechowywać go długi czas, najlepiej taki ketchup, już zamknięty w słoiku, dodatkowo zapasteryzować na parze lub w piekarniku.
Keczup z cukinii

Krok 1 z 3

Cukinię zetrzyj na tarce. Podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Warzywa umieść w dużym garnku. Dodaj bulion WINIARY oraz cukier/miód i gotuj całość na średniej mocy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1h.

Keczup z cukinii

Krok 2 z 3

Do cukinii i pozostałych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, ocet oraz paprykę mieloną. Całość wymieszaj i gotuj razem ok. 30 min.

Keczup z cukinii

Krok 3 z 3

Po tym czasie całość zmiksuj na gładką masę. Ketchup jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Aby przechowywać go długi czas, najlepiej taki ketchup, już zamknięty w słoiku, dodatkowo zapasteryzować na parze lub w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Inny
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łopatka wieprzowa z cebulką w keczupie

    Łopatka wieprzowa z cebulką w keczupie

    51 min Łatwy
  • Domowy keczup na zimę

    Domowy keczup na zimę

    10 godz 45 min Średni
  • Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

    Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

    13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu