Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na kulinarny, sentymentalny powrót do dzieciństwa? Przyrządź domowe, słodkie, zagęszczone mleczko, które smakuje jak znane i lubiane mleczko z tubki. Do przyrządzenia domowego mleczka jak z tubki potrzebujesz mleka, cukru, mleka w proszku, Cukru wanilinowego WINIARY, masła i opcjonalnie kakao, jeśli chcesz przyrządzić mleczko w wersji czekoladowej. Zobacz, jak wspaniałym powrotem do smaków dzieciństwa może okazać się domowe mleczko jak z tubki!
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy.
Krok 2
20 min
Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.
Krok 3
2 min
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
Krok 4
3 min
Jeśli chcemy zrobić wersję kakaową, pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy, i chwilę gotujemy, aby składniki się połączyły.
Krok 5
30 min
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 1
z
5
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy.
Krok 2
z
5
Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.
Krok 3
z
5
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
Krok 4
z
5
Jeśli chcemy zrobić wersję kakaową, pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy, i chwilę gotujemy, aby składniki się połączyły.
Krok 5
z
5
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Marcin
W przepisie jest błąd. Cukru powinno być pół szklanki, wtedy mleczko wychodzi idealnie. Przy całej szklance jest za słodkie, za gęste, a cukier się krystalizuje.
Winiary
Expert
Marcin, dziękujemy za wskazówkę. Będzie pomocna dla innych użytkowników. Pozdrawiamy!
Komentarze 1