Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity
1 godz 50 min
Łatwy
1
opakowanie
220
g
Ciastka zbożowe
3
łyżek
Masło orzechowe
70
g
Masło
0.5
łyżeczka
Kardamon
450
g
Twaróg sernikowy
2
Jajko
200
ml
Śmietana 18%
0.75
szklanka
Cukier
1
Skórka z cytryny
250
g
Truskawki
trochę
Cukier puder
3
łyżek
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
8.1 g
Węglowodany
39.13 g
Tłuszcze
24.62 g
Wartość energetyczna
417.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
5 min
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
Krok 3
10 min
Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
Krok 4
15 min
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
Krok 5
5 min
W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
Krok 6
10 min
Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
Krok 7
60 min
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.
Sernik z cytrynową
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.
Zobacz ten przepis też na moim blogu
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.
Zobacz ten przepis też na moim blogu
Komentarze 0