Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

220 g
Ciastka zbożowe
3 łyżek
Masło orzechowe
70 g
Masło
0.5 łyżeczka
Kardamon
450 g
Twaróg sernikowy
2 
Jajko
200 ml
Śmietana 18%
0.75 szklanka
Cukier
1 
Skórka z cytryny
250 g
Truskawki
1 trochę
Cukier puder
3 łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.13 g
Wartość energetyczna
417.08 kcal
Białko
8.1 g
Tłuszcze
24.62 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
5 min
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
5 min
Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
Krok 3
10 min
Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
Krok 4
15 min
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
Krok 5
5 min
W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
Krok 6
10 min
Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
Krok 7
60 min
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.
Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 1 z 7

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 2 z 7

Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 3 z 7

Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 4 z 7

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 5 z 7

W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 6 z 7

Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 7 z 7

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.

Sernik z cytrynową
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.

Zobacz ten przepis też na moim blogu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika