Cobb salad z kurczakiem, grillowanymi warzywami i grillowaną kukurydzą
57min
Średni
2
Kukurydza
0.5
Papryka czerwona
0.5
Papryka zielona
0.5
Papryka żółta
350
g
Filet z kurczaka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
1
łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5
łyżeczka
Imbir mielony
0.5
łyżeczka
Kolendra mielona
1
Awokado
1
Jajka przepiórcze
1
pęczek
Kolorowe pomidorki cherry
3
łyżek
50
g
Parmezan
50
g
Ser gorgonzola
1
ml
Sok z cytryny
trochę
Oliwa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
14.84 g
Węglowodany
9.75 g
Tłuszcze
15.22 g
Wartość energetyczna
229.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
20 min
Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Posyp granulowanym czosnkiem, imbirem w proszku i mieloną kolendrą. Odstaw do zamarynowania. Po tym czasie grilluj z obu stron.
Krok 2
15 min
Kukurydzę zblanszuj we wrzątku. Kiedy ostygnie posmaruj roztopionym masłem i posyp solą. Grilluj po kilka minut z każdej strony tak aby była ładnie rumiana. Kiedy kukurydza będzie już zarumieniona odkrój z niej ziarenka przy pomocy noża.
Krok 3
15 min
Awokado obierz i pokrój. Pomidorki grilluj krótko na patelni. Jajka obierz i pokrój na połówki. Kolorową paprykę pokrój na kawałki a następnie zgrilluj.
Krok 4
5 min
Wszystkie składniki dressingu wrzuć do miksera lub blendera i dokładnie zmiksuj do połączenia. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Sałatkę układaj „warstwowo” paskami na talerzu lub wymieszaj wszystko i polej obficie sosem.
Grill zazwyczaj nie kojarzy nam się z sałatkami, ale żeby przełamać ten stereotyp pragniemy Was zaprosić na naszą wersję amerykańskiej wersji Cobb salad z grillowanymi kolorowymi wrzywami.
Komentarze 0