Ciecierzyca w pomidorach na ostro
385min
Łatwy
0.75 szklanka
Ciecierzyca
0.5
Papryka czerwona
3
Pomidory
0.5 pęczek
Pietruszka
1
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie całe
25 dag
Kiełbasa podwawelska
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5 łyżeczka
Tymianek
0.5 łyżeczka
Bazylia
0.5 łyżeczka
Chili
1 łyżeczka
Słodka papryka
.
Wartości odżywcze
Białko
10.84 g
Węglowodany
35.06 g
Tłuszcze
20.52 g
Wartość energetyczna
398.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
385 min
Krok 1
240 min
Ciecierzyce namaczamy w wodzie przez około 8 godzin.
Krok 2
90 min
Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz z łyżeczką soli.
Krok 3
3 min
Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojoną w kostkę (dość dużą) paprykę i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4
10 min
W tym czasie sparzmy pomidory, dwa należy zblenderować, a trzeciego pokroić w dużą kostkę.
Krok 5
5 min
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę.
Krok 6
30 min
Wszystko dodajemy do garnka z ciecierzycą i gotujemy razem przez około 20-30 minut.
Krok 7
5 min
Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy tymianek, bazylię, Maggi oraz papryki - słodką i ostrą - i dokładnie mieszamy.
Krok 8
2 min
Na koniec wsypujemy posiekaną natkę.
Pyszny sposób na obiad lub ciepłą kolację inne niż zwykle! Potrawka z ciecierzycy z pomidorami i papryką powstaje bardzo prosto - większość składników po prostu ugotujesz razem w garnku!
Ciecierzycę w pomidorach możesz przygotować z mięsną wkładką - np. kiełbasą podwawelską w kawałkach. Ale wystarczy, że ją pominiesz, by powstało danie idealne dla wegan i wegetarian!
Ciecierzycę w pomidorach możesz przygotować z mięsną wkładką - np. kiełbasą podwawelską w kawałkach. Ale wystarczy, że ją pominiesz, by powstało danie idealne dla wegan i wegetarian!
Komentarze 0