Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto francuskie z masą budyniową

Ciasto francuskie z masą budyniową

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
200  g
Cukier
80  g
PL WINIARY BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z CUKREM
500  ml
Mleko
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.51 g
Węglowodany
61.97 g
Tłuszcze
20.98 g
Wartość energetyczna
497.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszna masa budyniowa zamknięta między dwoma delikatnymi warstwami ciasta francuskiego to rozkosz dla prawdziwych smakoszy. Pyszne, a zarazem łatwe do wykonania ciasto, na które nie potrzeba wiele czasu. Schłodzone w lodówce smakuje najlepiej. Przekonaj się sam, wypróbuj przepis na ciasto francuskie z masą budyniową

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.
  • Krok 2

    15 min
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.
  • Krok 5

    60 min
    Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 1 z 5

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 2 z 5

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 3 z 5

Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 4 z 5

Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 5 z 5

Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Ela

Myślę, że będzie fajna napoleonka. Muszę spróbować. Dzięki za przepis.

Winiary
Expert

Elu, daj znać, czy deser wyszedł :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy
  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu