Ciasto francuskie z masą budyniową
100min
Łatwy
1 opakowanie
Ciasto francuskie
200 g
Cukier
500 ml
Mleko
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
6.51 g
Węglowodany
61.97 g
Tłuszcze
20.98 g
Wartość energetyczna
497.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.
Krok 2
15 min
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Krok 3
15 min
Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.
Krok 4
5 min
Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.
Krok 5
60 min
Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepyszna masa budyniowa zamknięta między dwoma delikatnymi warstwami ciasta francuskiego to rozkosz dla prawdziwych smakoszy. Pyszne, a zarazem łatwe do wykonania ciasto, na które nie potrzeba wiele czasu. Schłodzone w lodówce smakuje najlepiej. Przekonaj się sam, wypróbuj przepis na ciasto francuskie z masą budyniową
Komentarze 0