Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepyszna masa budyniowa zamknięta między dwoma delikatnymi warstwami ciasta francuskiego to rozkosz dla prawdziwych smakoszy. Pyszne, a zarazem łatwe do wykonania ciasto, na które nie potrzeba wiele czasu. Schłodzone w lodówce smakuje najlepiej. Przekonaj się sam, wypróbuj przepis na ciasto francuskie z masą budyniową
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.
Krok 2
15 min
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Krok 3
15 min
Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.
Krok 4
5 min
Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.
Krok 5
60 min
Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.
Krok 2
z
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Krok 3
z
5
Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.
Krok 4
z
5
Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.
Krok 5
z
5
Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
E
Ela
Myślę, że będzie fajna napoleonka. Muszę spróbować. Dzięki za przepis.
Komentarze 1