Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto francuskie z masą budyniową

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto francuskie
200 g
Cukier
500 ml
Mleko
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
22.64 g
Wartość energetyczna
497.31 kcal
Węglowodany
60.31 g
Białko
6.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.
Krok 2
15 min
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Krok 3
15 min
Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.
Krok 4
5 min
Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.
Krok 5
60 min
Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 1 z 5

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 2 z 5

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 3 z 5

Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dolewamy budynie, mieszamy.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 4 z 5

Gdy masa budyniowa przestygnie, wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy.

Ciasto francuskie z masą budyniową

Krok 5 z 5

Wkładamy ciasto do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepyszna masa budyniowa zamknięta między dwoma delikatnymi warstwami ciasta francuskiego to rozkosz dla prawdziwych smakoszy. Pyszne, a zarazem łatwe do wykonania ciasto, na które nie potrzeba wiele czasu. Schłodzone w lodówce smakuje najlepiej. Przekonaj się sam, wypróbuj przepis na ciasto francuskie z masą budyniową
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika