Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić ciastka, które nie wymagają wielkich nakładów pracy? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą całą Twoją rodzinę prostotą i zachwycającym smakiem. Nie zapomnij na koniec oprószyć ciastek cukrem pudrem – to on stanowi główną dekorację deseru. Słodkie przekąski idealnie pasują do popołudniowej kawy. Nic tylko kosztować!
„Pâte feuilletée” to inaczej ciasto płatkowe- tak właśnie Francuzi mówią na ciasto składające się z dziesiątek warstw. U nas jest to oczywiście „ciasto francuskie”. Historia głosi, że powstało ono w połowie XVII wieku. Jedna z legend mówi, że przyczynił się do tego pewien cukiernik, który zapomniał, że dodał już masło do ciasta. Dodał więc jego kolejną porcję i takim sposobem powstało ciasto francuskie. Klasyczne przepisy zakładają, że takie ciasto przygotowuje się w sześciu etapach, które są od siebie oddzielone o kilka godzin. Podczas tych przerw ciasto musi być schładzane, aby nie wyciekło z niego masło. Jest więc to niezwykle misterny proces, który wymaga nakładu pracy i czasu. Wałkowanie, składanie i chłodzenie to 3 czynności, które wykonuje się przez wiele godzin.
Aby przygotować nasze ciasteczka z jabłkami, musimy najpierw przygotować farsz. Do startych jabłek należy wycisnąć sok z cytryny. Następnie musimy zrobić karmel. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier i wlewamy miód. Podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zmieni barwę na złotą. Dodajemy jabłka i czekamy, aż cały płyn odparuje. Pamiętajmy, żeby mieszać co jakiś czas- inaczej nadzienie naszych ciasteczek będzie przypalone. Rozwijamy ciasto i kroimy je na około 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy trochę jabłek, a brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przed włożeniem wypieków do piekarnika musimy natłuścić blachę i podsypać ją mąką. Pieczemy ciastka do zarumienienia, a na końcu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki zdobyczom dzisiejszych czasów nie musimy przygotowywać ciasta francuskiego samodzielnie. Stanowi to bardzo dużą oszczędność czasu, ponieważ w domowych warunkach nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Gotowe ciasta do kupienia w sklepach to niezwykłe ułatwienie w gotowaniu.
Często szukamy w domu czegoś słodkiego na deser lub do zjedzenia przy kawie. Kiedy nasze szafki świecą pustkami, musimy albo obejść się smakiem, albo samemu coś przygotować. Ciasto francuskie z jabłkami to idealne rozwiązanie naszego problemu- przygotowuje się je bardzo szybko, a jest przepyszne. Każdy, kto spróbuje tych słodkości, będzie zachwycony. Smacznego!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
Krok 3
5 min
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.
Krok 4
5 min
Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Krok 5
15 min
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
Krok 2
z
5
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
Krok 3
z
5
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.
Krok 4
z
5
Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Krok 5
z
5
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0