Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciastka francuskie z jabłkami
Dodaj do CookBook

Ciastka francuskie z jabłkami

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jabłka
1 
Cytryna
1 
Jajko
0.5  kubek
Cukier
0.25  kubek
Miód
300  g
Ciasto Francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
79 g
Wartość energetyczna
543.2 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jak zrobić ciastka, które nie wymagają wielkich nakładów pracy? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą całą Twoją rodzinę prostotą i zachwycającym smakiem. Nie zapomnij na koniec oprószyć ciastek cukrem pudrem – to on stanowi główną dekorację deseru. Słodkie przekąski idealnie pasują do popołudniowej kawy. Nic tylko kosztować!

„Pâte feuilletée” to inaczej ciasto płatkowe- tak właśnie Francuzi mówią na ciasto składające się z dziesiątek warstw. U nas jest to oczywiście „ciasto francuskie”. Historia głosi, że powstało ono w połowie XVII wieku. Jedna z legend mówi, że przyczynił się do tego pewien cukiernik, który zapomniał, że dodał już masło do ciasta. Dodał więc jego kolejną porcję i takim sposobem powstało ciasto francuskie. Klasyczne przepisy zakładają, że takie ciasto przygotowuje się w sześciu etapach, które są od siebie oddzielone o kilka godzin. Podczas tych przerw ciasto musi być schładzane, aby nie wyciekło z niego masło. Jest więc to niezwykle misterny proces, który wymaga nakładu pracy i czasu. Wałkowanie, składanie i chłodzenie to 3 czynności, które wykonuje się przez wiele godzin.

Aby przygotować nasze ciasteczka z jabłkami, musimy najpierw przygotować farsz. Do startych jabłek należy wycisnąć sok z cytryny. Następnie musimy zrobić karmel. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier i wlewamy miód. Podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zmieni barwę na złotą. Dodajemy jabłka i czekamy, aż cały płyn odparuje. Pamiętajmy, żeby mieszać co jakiś czas- inaczej nadzienie naszych ciasteczek będzie przypalone. Rozwijamy ciasto i kroimy je na około 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy trochę jabłek, a brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przed włożeniem wypieków do piekarnika musimy natłuścić blachę i podsypać ją mąką. Pieczemy ciastka do zarumienienia, a na końcu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki zdobyczom dzisiejszych czasów nie musimy przygotowywać ciasta francuskiego samodzielnie. Stanowi to bardzo dużą oszczędność czasu, ponieważ w domowych warunkach nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Gotowe ciasta do kupienia w sklepach to niezwykłe ułatwienie w gotowaniu.

Często szukamy w domu czegoś słodkiego na deser lub do zjedzenia przy kawie. Kiedy nasze szafki świecą pustkami, musimy albo obejść się smakiem, albo samemu coś przygotować. Ciasto francuskie z jabłkami to idealne rozwiązanie naszego problemu- przygotowuje się je bardzo szybko, a jest przepyszne. Każdy, kto spróbuje tych słodkości, będzie zachwycony. Smacznego!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    10 min
    Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.
  • Krok 4

    5 min
    Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 1 z 5

Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 2 z 5

Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 3 z 5

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 4 z 5

Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 5 z 5

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z mascarpone

    Ciastka francuskie z mascarpone

    34 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    41 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z truskawkami

    Ciastka francuskie z truskawkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu