Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

(1)
45min
Łatwy
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jabłka
1 
Cytryna
1 
Jajko
0.5  kubek
Cukier
0.25  kubek
Miód
300  g
Ciasto Francuskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
78.97 g
Tłuszcze
24.25 g
Wartość energetyczna
543.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jak zrobić ciastka, które nie wymagają wielkich nakładów pracy? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą całą Twoją rodzinę prostotą i zachwycającym smakiem. Nie zapomnij na koniec oprószyć ciastek cukrem pudrem – to on stanowi główną dekorację deseru. Słodkie przekąski idealnie pasują do popołudniowej kawy. Nic tylko kosztować!

„Pâte feuilletée” to inaczej ciasto płatkowe- tak właśnie Francuzi mówią na ciasto składające się z dziesiątek warstw. U nas jest to oczywiście „ciasto francuskie”. Historia głosi, że powstało ono w połowie XVII wieku. Jedna z legend mówi, że przyczynił się do tego pewien cukiernik, który zapomniał, że dodał już masło do ciasta. Dodał więc jego kolejną porcję i takim sposobem powstało ciasto francuskie. Klasyczne przepisy zakładają, że takie ciasto przygotowuje się w sześciu etapach, które są od siebie oddzielone o kilka godzin. Podczas tych przerw ciasto musi być schładzane, aby nie wyciekło z niego masło. Jest więc to niezwykle misterny proces, który wymaga nakładu pracy i czasu. Wałkowanie, składanie i chłodzenie to 3 czynności, które wykonuje się przez wiele godzin.

Aby przygotować nasze ciasteczka z jabłkami, musimy najpierw przygotować farsz. Do startych jabłek należy wycisnąć sok z cytryny. Następnie musimy zrobić karmel. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier i wlewamy miód. Podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zmieni barwę na złotą. Dodajemy jabłka i czekamy, aż cały płyn odparuje. Pamiętajmy, żeby mieszać co jakiś czas- inaczej nadzienie naszych ciasteczek będzie przypalone. Rozwijamy ciasto i kroimy je na około 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy trochę jabłek, a brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przed włożeniem wypieków do piekarnika musimy natłuścić blachę i podsypać ją mąką. Pieczemy ciastka do zarumienienia, a na końcu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki zdobyczom dzisiejszych czasów nie musimy przygotowywać ciasta francuskiego samodzielnie. Stanowi to bardzo dużą oszczędność czasu, ponieważ w domowych warunkach nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Gotowe ciasta do kupienia w sklepach to niezwykłe ułatwienie w gotowaniu.

Często szukamy w domu czegoś słodkiego na deser lub do zjedzenia przy kawie. Kiedy nasze szafki świecą pustkami, musimy albo obejść się smakiem, albo samemu coś przygotować. Ciasto francuskie z jabłkami to idealne rozwiązanie naszego problemu- przygotowuje się je bardzo szybko, a jest przepyszne. Każdy, kto spróbuje tych słodkości, będzie zachwycony. Smacznego!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
  • Krok 2

    10 min
    Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.
  • Krok 4

    5 min
    Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 1 z 5

Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 2 z 5

Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 3 z 5

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 4 z 5

Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.

Ciastka francuskie z jabłkami

Krok 5 z 5

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Nowy Rok
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    47 min Łatwy
  • Francuskie rożki z musem jabłkowym

    Francuskie rożki z musem jabłkowym

    55 min Łatwy
  • Francuskie z migdałowym mascarpone

    Francuskie z migdałowym mascarpone

    35 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

    Ciasto francuskie z jabłkami i czekoladą

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu