Ciastka francuskie z jabłkami
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.22 g
Węglowodany
78.97 g
Tłuszcze
24.25 g
Wartość energetyczna
543.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
Krok 2
10 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
Krok 3
5 min
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów.
Krok 4
5 min
Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Krok 5
15 min
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić ciastka, które nie wymagają wielkich nakładów pracy? Ciastka francuskie z jabłkami zachwycą całą Twoją rodzinę prostotą i zachwycającym smakiem. Nie zapomnij na koniec oprószyć ciastek cukrem pudrem – to on stanowi główną dekorację deseru. Słodkie przekąski idealnie pasują do popołudniowej kawy. Nic tylko chrupać!
Komentarze 0