Ciastka budyniowe z lukrem
51min
Łatwy
4 opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Cukier puder
2 łyżek
Miód
4
Żółtko
3 łyżek
Kwaśna śmietana
20 dag
Masło
1 łyżeczka
20 dag
Cukier puder
5 łyżek
Woda
1 łyżka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
1.39 g
Węglowodany
15.46 g
Tłuszcze
9.7 g
Wartość energetyczna
151.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
Krok 2
10 min
Masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Krok 3
3 min
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.
Krok 4
5 min
Do utartej masy wsypać mąkę, dodać śmietanę, miód i mikserem wszystko razem wymieszać na wolnych obrotach .
Krok 5
2 min
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Krok 6
15 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. Przestudzić.
Krok 7
5 min
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać, aby nie było grudek.
Krok 8
2 min
Dodać wodę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać aż powstanie gładki, lśniący lukier.
Krok 9
3 min
Chłodne ciasto polukrować.
Krok 10
5 min
Gdy lukier zacznie tężeć (ale nie może być zbyt twardy), małą szklanką wycinać krążki. Ciastka są gotowe, gdy lukier całkowicie zastygnie.
Biszkoptowe krążki pokryte słodkim lukrem.
Mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią,... i bardzo łatwe do zrobienia.
Mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią,... i bardzo łatwe do zrobienia.
Komentarze 0