Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciastka budyniowe z lukrem

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
20 20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 paczek
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Cukier puder
2 łyżek
Miód
4 
Żółtko
3 łyżek
Kwaśna śmietana
20 dag
Masło
20 dag
Cukier puder
5 łyżek
Woda
1 łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
20.48 g
Węglowodany
4.68 g
Wartość energetyczna
151.23 kcal
Białko
1.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
Krok 2
10 min
Masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Krok 3
3 min
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.
Krok 4
5 min
Do utartej masy wsypać mąkę, dodać śmietanę, miód i mikserem wszystko razem wymieszać na wolnych obrotach .
Krok 5
2 min
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Krok 6
15 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. Przestudzić.
Krok 7
5 min
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać, aby nie było grudek.
Krok 8
2 min
Dodać wodę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać aż powstanie gładki, lśniący lukier.
Krok 9
3 min
Chłodne ciasto polukrować.
Krok 10
5 min
Gdy lukier zacznie tężeć (ale nie może być zbyt twardy), małą szklanką wycinać krążki. Ciastka są gotowe, gdy lukier całkowicie zastygnie.
Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 2 z 10

Masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 3 z 10

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 4 z 10

Do utartej masy wsypać mąkę, dodać śmietanę, miód i mikserem wszystko razem wymieszać na wolnych obrotach .

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 5 z 10

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 6 z 10

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. Przestudzić.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 7 z 10

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać, aby nie było grudek.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 8 z 10

Dodać wodę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać aż powstanie gładki, lśniący lukier.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 9 z 10

Chłodne ciasto polukrować.

Ciastka budyniowe z lukrem

Krok 10 z 10

Gdy lukier zacznie tężeć (ale nie może być zbyt twardy), małą szklanką wycinać krążki. Ciastka są gotowe, gdy lukier całkowicie zastygnie.

Biszkoptowe krążki pokryte słodkim lukrem.
Mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią,... i bardzo łatwe do zrobienia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika