Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik litewski z awokado

0
2 godz 17 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
0.5 
Dojrzałe awokado
80  dag
Gęsty jogurt
0.5  l
Woda
0.5  pęczek
Rzodkiewka
3 
Ogórek gruntowy
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Sok z połowy cytryny
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier
1 
Nieduży burak

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.41 g
Węglowodany
25.03 g
Tłuszcze
10.77 g
Wartość energetyczna
228.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
6 min
Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Krok 2
20 min
Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
40 min
Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.
Krok 4
10 min
Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 5
60 min
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.
Krok 6
1 min
Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.
Chłodnik litewski z awokado

Krok 1 z 6

Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.

Chłodnik litewski z awokado

Krok 2 z 6

Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Chłodnik litewski z awokado

Krok 3 z 6

Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.

Chłodnik litewski z awokado

Krok 4 z 6

Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Chłodnik litewski z awokado

Krok 5 z 6

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.

Chłodnik litewski z awokado

Krok 6 z 6

Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.

Wraz z początkiem maja na naszych stołach pojawiły się pierwsze chłodniki. Dziś pogoda może nie do końca sprzyja chłodnikom, jednak mój apetyt na nie, pomimo lekkiego chłodu wcale nie zmalał. Dziś proponuję Wam chłodnik litewski z awokado.

Do przygotowania chłodnika potrzebna będzie botwinka z buraczkami, ale jeśli nie uda Wam się takiej kupić (jak widać, mi się nie udało), młode buraczki może zastąpić wciąż pyszny burak zeszłoroczny. Dzięki dodatkowi takiego buraka chłodnik nabierze piękny intensywny kolor.

Ponieważ botwinkę trzeba wcześniej ugotować i wystudzić, a później jeszcze dobrze schłodzić chłodnik w lodówce, trzeba mieć na uwadze, że od rozpoczęcia gotowania, do zjedzenia chłodnik minie trochę czasu. Warto jednak poczekać.

Dodatek awokado do chłodnika to zdrowa porcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 iomega-9, a także zastrzyk młodości w postaci witaminy E. Pokrojone w plasterki lub kostkę będzie stanowić świetne tło dla innych warzyw wykorzystanych do przygotowania chłodnika.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje chłodnika.

Zobacz też

Zobacz Botwinka z chipsami z liści buraków

Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika