
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Chłodnik litewski z awokado

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Do przygotowania chłodnika potrzebna będzie botwinka z buraczkami, ale jeśli nie uda Wam się takiej kupić (jak widać, mi się nie udało), młode buraczki może zastąpić wciąż pyszny burak zeszłoroczny. Dzięki dodatkowi takiego buraka chłodnik nabierze piękny intensywny kolor.
Ponieważ botwinkę trzeba wcześniej ugotować i wystudzić, a później jeszcze dobrze schłodzić chłodnik w lodówce, trzeba mieć na uwadze, że od rozpoczęcia gotowania, do zjedzenia chłodnik minie trochę czasu. Warto jednak poczekać.
Dodatek awokado do chłodnika to zdrowa porcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 iomega-9, a także zastrzyk młodości w postaci witaminy E. Pokrojone w plasterki lub kostkę będzie stanowić świetne tło dla innych warzyw wykorzystanych do przygotowania chłodnika.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje chłodnika.
Zobacz też
Zobacz Botwinka z chipsami z liści buraków
Zobacz Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
20 minKrok 3
40 minKrok 4
10 minKrok 5
60 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.

Krok 2 z 6
Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 3 z 6
Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.

Krok 4 z 6
Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 5 z 6
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.

Krok 6 z 6
Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0