Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z początkiem maja na naszych stołach pojawiły się pierwsze chłodniki. Dziś pogoda może nie do końca sprzyja chłodnikom, jednak mój apetyt na nie, pomimo lekkiego chłodu wcale nie zmalał. Dziś proponuję Wam chłodnik litewski z awokado.
Do przygotowania chłodnika potrzebna będzie botwinka z buraczkami, ale jeśli nie uda Wam się takiej kupić (jak widać, mi się nie udało), młode buraczki może zastąpić wciąż pyszny burak zeszłoroczny. Dzięki dodatkowi takiego buraka chłodnik nabierze piękny intensywny kolor.
Ponieważ botwinkę trzeba wcześniej ugotować i wystudzić, a później jeszcze dobrze schłodzić chłodnik w lodówce, trzeba mieć na uwadze, że od rozpoczęcia gotowania, do zjedzenia chłodnik minie trochę czasu. Warto jednak poczekać.
Dodatek awokado do chłodnika to zdrowa porcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 iomega-9, a także zastrzyk młodości w postaci witaminy E. Pokrojone w plasterki lub kostkę będzie stanowić świetne tło dla innych warzyw wykorzystanych do przygotowania chłodnika.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje chłodnika.
Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Krok 2
20 min
Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
40 min
Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.
Krok 4
10 min
Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 5
60 min
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.
Krok 6
1 min
Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.
Krok 1
z
6
Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
Krok 2
z
6
Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
z
6
Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.
Krok 4
z
6
Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 5
z
6
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.
Krok 6
z
6
Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0