Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.72 g
Węglowodany
124.51 g
Tłuszcze
12.3 g
Wartość energetyczna
680.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.
Krok 2
10 min
Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.
Krok 3
5 min
Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.
Krok 4
5 min
Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.
Krok 5
15 min
Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.
Krok 6
3 min
Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem ziołowym Winiary. Smacznego!
Ulubiona przekąska teraz w najlepszym grillowym wydaniu!
Komentarze 0