Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
1 trochę
Olej
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.72 g
Węglowodany
124.51 g
Tłuszcze
12.3 g
Wartość energetyczna
680.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.
Krok 2
10 min
Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.
Krok 3
5 min
Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.
Krok 4
5 min
Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.
Krok 5
15 min
Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.
Krok 6
3 min
Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem ziołowym Winiary. Smacznego!
Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 1 z 6

Rozpal grilla. Grill nie może buchać żywym płomieniem, powinien się tlić i trzymać stałą temperaturę.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 2 z 6

Ziemniaki młode zostawimy w łupinie, myjemy. Pozostałe odmiany myjemy i obieramy. Ważne, aby ziemniaki były spore, ponieważ potrzebujemy dużych plastrów, które nie będą spadały z grilla.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 3 z 6

Kroimy w plastry na grubość około 1,5 cm. Nie mogą być za cienkie, aby się nie spaliły, ani za grube, bo będą się długo robić.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 4 z 6

Nacieramy plastry olejem. Można pędzlem, ewentualnie można też na chwilę zanurzyć je w oleju i zostawić, aby obciekły.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 5 z 6

Na rozgrzany grill kładziemy folię, a na nią plastry ziemniaków. Trzymamy do zrumienienia i zmieniamy stronę w trakcie grillowania. Na sam koniec kładziemy na kratce - na chwilę. Gotowe będą, jak staną się sztywne, chrupiące.

Chipsy ziemniaczane z grilla z sosem ziołowym Winiary

Krok 6 z 6

Zdejmujemy z grilla, posypujemy odrobiną soli i podajemy z sosem ziołowym Winiary. Smacznego!

Ulubiona przekąska teraz w najlepszym grillowym wydaniu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika