MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie
40 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
20 8.7g / 20%
56 51.6g / 56%
24 22.5g / 24%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

(0)
40 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
190  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
200  g
Mięso mielone wieprzowe
1  łyżeczka
Słodka papryka
1 
Cebula
80  ml
Gorąca woda
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Kminek
0.75  szklanka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.62 g
Wartość energetyczna
382.11 kcal
Tłuszcze
8.74 g
Białko
22.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gruzińskie porzekadło głosi, że im więcej fałd w chinkali, tym bardziej zręczna jest gospodyni. Teoretycznie w tradycyjnym pierożku powinno być 19 fałd. Smak jednak nie zależy od fałd. Najważniejsze jest ciasto cienkie, które jednak potrafi utrzymać farsz. Chinkali to narodowa potrawa Gruzji, którą gruzini jedzą rękami i popijają aromatycznym rosołem. Chinkali, podobnie jak chaczapuri, są dumą i znakiem rozpoznawczym Gruzji. Trudno wyobrazić sobie kuchnię gruzińską bez tego produktu mącznego. Każdy, kto uważa, że chinkali to to samo co pierogi, jest w głębokim błędzie. Dania te to dwie różne potrawy, które przygotowywane są w oparciu o starodawne receptury. Przepis na chinkali ma swoje tajemnice, dlatego nie każda gospodyni domowa z Gruzji decyduje się ugotować je dla swojej rodziny.


Historia chinkale

Chinkali gruzińskie, podobnie jak wiele tradycyjnych potraw, ma swoją historię. Legenda głosi, że potrawa powstała w Gruzji podczas wojny z Persami. Wielu rannych żołnierzy nie mogło jeść z powodu różnych urazów, w wyniku czego nie mogli w pełni odzyskać sił, dlatego gospodynie postanowiły wymyślić nowe danie. Stały się nimi chinkali, które zostały przygotowane z pożywnej jagnięciny, cebuli i czosnku oraz mąki. Szczególne znaczenie w potrawie miał rosół, który miał właściwości uzdrawiające. Podobnie, jak cebula z czosnkiem, które działają antyseptycznie. Aby przygotować chinkali, gospodynie siekały jagnięcinę, która pasła się w górach, na małe kawałki, mieszały z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowały wszystko w wielkim rondlu nad otwartym ogniem. Przepis na chinkali od tamtych czasów praktycznie się nie zmienił, dlatego najsmaczniejsze pierogi serwowane są farszem z siekanego mięsa jagnięcego.


Chinakali z mięsem - szybki przepis

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Składniki takie jak mąka, gorąca woda i jajko zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Po zagnieceniu należy odstawić je na około 15 minut pod przykryciem. W tym czasie cebulę, która jest składnikiem farszu, kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju do czasu, aż zrobi się rumiana i miękka. Do głębokiej miski wrzucamy zmielone lub drobno posiekane mięso. Następnie dodajemy ze słoiczka bulion WINIARY i wodę, przyprawiamy do smaku papryką, zmielonym kminkiem oraz pieprzem i solą. Dodajemy wystudzoną i przesmażoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy cienkie, okrągłe placki wielkości 15-20 cm. Na środku każdego placka układamy łyżkę stołową farszu. Brzegi ciasta składamy w stożek z fałdami i dobrze sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 1 z 5

Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 2 z 5

Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 3 z 5

Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 4 z 5

Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 5 z 5

Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Przepis w formacie PDF

lite