Biszkopt z jabłkami i galaretką
123min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
5
Jajko
5 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kg
Jabłka
4 łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
4.41 g
Węglowodany
26.79 g
Tłuszcze
2.63 g
Wartość energetyczna
142.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
15 min
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. A na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
25 min
Przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Krok 3
15 min
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na rozgrzanej patelni z cukrem waniliowym ok. 8 minut.
Krok 4
3 min
Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową i smażymy przez ok. 3 minuty ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy i chłodzimy.
Krok 5
5 min
Zimne jabłka dajemy na upieczony biszkopt i zalewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu galaretką truskawkową.
Krok 6
60 min
Dajemy do lodówki, aby stężała.
Przepis na biszkopt z jabłkami i galaretkami to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Czym wyróżnia się ten jabłecznik? Tym, że jabłka podsmażamy z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY i Galaretki cytrynowy smak WINIARY, a na wierzch ciasta wylewamy pierzynkę galaretki truskawkowej. Biszkopt z jabłkami i galaretkami idealnie smakuje schłodzony i zajadany w ulubionym towarzystwie.
Komentarze 0