Biszkopt przekładany musem jabłkowym
155min
Łatwy
1 kg
Jabłka
1 opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
6
Jajko
1 szklanka
Cukier
2 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
8 łyżek
Olej
1 łyżka
1 łyżka
Ocet
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
3.69 g
Węglowodany
27.32 g
Tłuszcze
7.39 g
Wartość energetyczna
183.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
155 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy ocet oraz dodajemy proszek. Ubijamy mikserem.
Krok 2
50 min
Masę wlewamy na wyłożoną papierem formę. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier i przekrawamy biszkopt na pół.
Krok 3
5 min
Jabłka obieramy, kroimy.
Krok 4
20 min
Jabłka podlewamy wodą i dusimy do miękkości (aż się rozgotują).
Krok 5
5 min
Do przygotowanego, gorącego musu wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Krok 6
60 min
Odstawiamy do zgęstnięcia.
Krok 7
5 min
Gęstym musem przekładamy upieczony biszkopt. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy, by masa stwardniała.
Ciasto biszkoptowe przekładane musem jabłkowym to wspaniały deser, który na stałe zagości w Waszej domowej książce kucharskiej. Smaki biszkoptu i jabłek fantastycznie się uzupełniają, przez co całość tworzy wybitną kompozycję. Długo jej nie zapomnicie!
Komentarze 0