Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z kluskami makowymi
Dodaj do CookBook

Barszcz z kluskami makowymi

(1)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mak
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.4 g
Wartość energetyczna
262.6 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz czerwony gości w naszej kulturze od wieków i w wielu domach jest nierozłącznym elementem świąt, połączenie klusek makowych i barszczu tworzy wyśmienitą i tradycyjną potrawę, która każdemu przypadnie do gustu. Wzmianki na temat barszczu sięgały XVI wieku, a pisał o nim wybitny polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Potrawa postna, jaką jest barszcz czerwony na przestrzeni dziejów, była podawana jako jedyny posiłek, który spożywano na południe Wigilijne. Jednak barszcz z kluskami makowymi smakuje najlepiej w okresie świątecznym, dodatkowo cechuje się prostotą wykonania, przez co można zaoszczędzić więcej czasu na inne bardziej złożone potrawy wigilijne. W przeszłości wierzono, że dania z dodatkiem maku podawane na Wigilię przyniosą pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się nowy rok. Potrawy takie jak kluski z makiem czy barszcz z kluskami makowymi są spotykane najczęściej w Wielkopolsce, na Podlasiu oraz Podkarpaciu. 

Barszcz z kluskami makowymi - przygotowanie 

Przygotowanie barszczu z kluskami makowymi jest szybkie i proste, wpierw należy przygotować w garnku zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu znajdującego się na opakowaniu. W kolejnym etapie należy wsypać do miski jedną szklankę mąki pszennej i pół szklanki maku, następnie wbić jedno jajko, wlać pół szklanki wody i przyprawić szczyptą soli. Teraz ważne, aby starannie wymieszać zawartość miski, ponieważ z tego ciasta powstaną kluski makowe do barszczu, powinno one mieć konsystencję podobną do tej, z której lepi się pierogi. Tak przygotowane ciasto możesz odstawić na około 10 minut i po odczekaniu chwili cienko je rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Ciasto możesz pokroić na różnej grubości wstążki, barszcz z kluskami makowymi wyróżnia się właśnie tym, że kluski nie są jednakowego rozmiaru, co ułatwia proces ich tworzenia. Teraz możesz wstawić garnek z wodą i do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować około 2 lub 3 minuty, najlepiej nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ kluski nie mogą wyjść rozgotowane. Po wszystkim kluski należy odcedzić i podawać do świątecznego stołu wraz z barszczem czerwonym. I tak o to Wigilijna potrawa jest gotowa i można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem w rodzinnym gronie.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    15 min
    Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.
  • Krok 3

    10 min
    Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.
Barszcz z kluskami makowymi

Krok 1 z 3

Przygotuj zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Barszcz z kluskami makowymi

Krok 2 z 3

Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.

Barszcz z kluskami makowymi

Krok 3 z 3

Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
00
44
00
00
00

Opinie

4

Bożena

Mak ma być ugotowany
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2021-12:27 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Anna

2 krok pierwsze słowo
Anonim (niezweryfikowany) 12/08/2021-06:18 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Ewa

Chodzi mi o to że mak jako składnik jest podany, natomiast w wykonaniu już go nie ma i nie jest napisane kiedy go dodać.
Anonim (niezweryfikowany) 12/03/2021-06:29 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Ewa

A gdzie ten mak...????!!!
Anonim (niezweryfikowany) 11/30/2021-03:25 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-06:51 CET
Ewo, mak dodajemy do ciasta na makaron. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu