Barszcz czerwony gości w naszej kulturze od wieków i w wielu domach jest nierozłącznym elementem świąt, połączenie klusek makowych i barszczu tworzy wyśmienitą i tradycyjną potrawę, która każdemu przypadnie do gustu. Wzmianki na temat barszczu sięgały XVI wieku, a pisał o nim wybitny polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Potrawa postna, jaką jest barszcz czerwony na przestrzeni dziejów, była podawana jako jedyny posiłek, który spożywano na południe Wigilijne. Jednak barszcz z kluskami makowymi smakuje najlepiej w okresie świątecznym, dodatkowo cechuje się prostotą wykonania, przez co można zaoszczędzić więcej czasu na inne bardziej złożone potrawy wigilijne. W przeszłości wierzono, że dania z dodatkiem maku podawane na Wigilię przyniosą pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się nowy rok. Potrawy takie jak kluski z makiem czy barszcz z kluskami makowymi są spotykane najczęściej w Wielkopolsce, na Podlasiu oraz Podkarpaciu.
Barszcz z kluskami makowymi - przygotowanie
Przygotowanie barszczu z kluskami makowymi jest szybkie i proste, wpierw należy przygotować w garnku zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu znajdującego się na opakowaniu. W kolejnym etapie należy wsypać do miski jedną szklankę mąki pszennej i pół szklanki maku, następnie wbić jedno jajko, wlać pół szklanki wody i przyprawić szczyptą soli. Teraz ważne, aby starannie wymieszać zawartość miski, ponieważ z tego ciasta powstaną kluski makowe do barszczu, powinno one mieć konsystencję podobną do tej, z której lepi się pierogi. Tak przygotowane ciasto możesz odstawić na około 10 minut i po odczekaniu chwili cienko je rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Ciasto możesz pokroić na różnej grubości wstążki, barszcz z kluskami makowymi wyróżnia się właśnie tym, że kluski nie są jednakowego rozmiaru, co ułatwia proces ich tworzenia. Teraz możesz wstawić garnek z wodą i do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować około 2 lub 3 minuty, najlepiej nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ kluski nie mogą wyjść rozgotowane. Po wszystkim kluski należy odcedzić i podawać do świątecznego stołu wraz z barszczem czerwonym. I tak o to Wigilijna potrawa jest gotowa i można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem w rodzinnym gronie.
Komentarze 4