Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz z kluskami makowymi

Barszcz z kluskami makowymi

(1)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mak
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.18 g
Węglowodany
27.35 g
Tłuszcze
9.42 g
Wartość energetyczna
262.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz czerwony gości w naszej kulturze od wieków i w wielu domach jest nierozłącznym elementem świąt, połączenie klusek makowych i barszczu tworzy wyśmienitą i tradycyjną potrawę, która każdemu przypadnie do gustu. Wzmianki na temat barszczu sięgały XVI wieku, a pisał o nim wybitny polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Potrawa postna, jaką jest barszcz czerwony na przestrzeni dziejów, była podawana jako jedyny posiłek, który spożywano na południe Wigilijne. Jednak barszcz z kluskami makowymi smakuje najlepiej w okresie świątecznym, dodatkowo cechuje się prostotą wykonania, przez co można zaoszczędzić więcej czasu na inne bardziej złożone potrawy wigilijne. W przeszłości wierzono, że dania z dodatkiem maku podawane na Wigilię przyniosą pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się nowy rok. Potrawy takie jak kluski z makiem czy barszcz z kluskami makowymi są spotykane najczęściej w Wielkopolsce, na Podlasiu oraz Podkarpaciu. 

Barszcz z kluskami makowymi - przygotowanie 

Przygotowanie barszczu z kluskami makowymi jest szybkie i proste, wpierw należy przygotować w garnku zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu znajdującego się na opakowaniu. W kolejnym etapie należy wsypać do miski jedną szklankę mąki pszennej i pół szklanki maku, następnie wbić jedno jajko, wlać pół szklanki wody i przyprawić szczyptą soli. Teraz ważne, aby starannie wymieszać zawartość miski, ponieważ z tego ciasta powstaną kluski makowe do barszczu, powinno one mieć konsystencję podobną do tej, z której lepi się pierogi. Tak przygotowane ciasto możesz odstawić na około 10 minut i po odczekaniu chwili cienko je rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Ciasto możesz pokroić na różnej grubości wstążki, barszcz z kluskami makowymi wyróżnia się właśnie tym, że kluski nie są jednakowego rozmiaru, co ułatwia proces ich tworzenia. Teraz możesz wstawić garnek z wodą i do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować około 2 lub 3 minuty, najlepiej nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ kluski nie mogą wyjść rozgotowane. Po wszystkim kluski należy odcedzić i podawać do świątecznego stołu wraz z barszczem czerwonym. I tak o to Wigilijna potrawa jest gotowa i można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem w rodzinnym gronie.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    15 min
    Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.
  • Krok 3

    10 min
    Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.
Barszcz z kluskami makowymi

Krok 1 z 3

Przygotuj zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Barszcz z kluskami makowymi

Krok 2 z 3

Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.

Barszcz z kluskami makowymi

Krok 3 z 3

Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Bożena

Mak ma być ugotowany

A Anna

2 krok pierwsze słowo

E Ewa

Chodzi mi o to że mak jako składnik jest podany, natomiast w wykonaniu już go nie ma i nie jest napisane kiedy go dodać.

E Ewa

A gdzie ten mak...????!!!

Winiary
Expert

Ewo, mak dodajemy do ciasta na makaron. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Jajka
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu