
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!
Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
3 minKrok 3
1 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
15 minKrok 7
30 minKrok 8
7 minKrok 9
10 minKrok 10
50 minKrok 11
20 min
Krok 1 z 11
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.

Krok 2 z 11
Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.

Krok 3 z 11
Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.

Krok 4 z 11
W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Krok 5 z 11
Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.

Krok 6 z 11
Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.

Krok 7 z 11
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 8 z 11
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.

Krok 9 z 11
Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.

Krok 10 z 11
Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 11 z 11
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0