
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Uszka z łagodnym farszem pieczarkowym mój mąż wyniósł z domu (dosłownie, a czasem i w przenośni), ale w tym roku zrobię też pewną część z grzybami leśnymi, według przepisu Joli przepisu Joli. I choć uszka lepię co roku i to w dużej ilości, bo zawsze robię je też dla mamy, jakoś do tej pory nie nabrałam wprawy i zawsze idzie mi to dość topornie. Dlatego nie lepię uszek w tradycyjnym kształcie, ale mam swój własny sposób. Takie uszka wyglądają trochę pokracznie, nie są takie ładne, jak uszka Joli (choć Jola lepiła uszka razem z małymi pomocnikami, więc chyba mam jeszcze mniej zdolności manualnej niż dzieci…), a które możecie zobaczyć tutajtutaj.
Podobnie jak Jola, mam swój sprawdzony przepis na ciasto do uszek. Ten sam, według którego przygotowuję ciasto do pierogów. Ciasto jest miękkie, elastyczne i daje się cienko rozwałkować, a ja uwielbiam, kiedy pierogi czy uszka mają mało ciasta, a dużo farszu.
Uszka lepię dużo wcześniej i zamrażam, aby tuż przed Wigilią i Świętami mieć więcej czasu na gotowanie innych potraw. Z podanej przeze mnie ilości składników ulepiłam 80 uszek, dużo większych niż tradycyjne uszka, więc przy wprawnych rękach wyjdzie ich pewnie ponad sto. Barszcz wigilijny z uszkami to w moim domu gwóźdź programu wigilijnej kolacji!
Wesołych Świąt!
Przygotowanie
Krok 1 - barszcz
20 minKrok 2
20 minKrok 3
10 minKrok 4
1 minKrok 5
5 minKrok 6 - farsz
8 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 9
10 minKrok 10 - ciasto
6 minKrok 11
15 minKrok 12
17 minKrok 13
7 minKrok 14
3 minKrok 15
3 min
Krok 1 - barszcz z 15
Dzień przed gotowaniem barszczu grzyby przekładam do miseczki, zalewam wodą. Odstawiam na noc. Na drugi dzień grzyby kroję na mniejsze kawałki i gotuję 20 minut w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2 z 15
Barszcz czerwony rozprowadzam w 1 litrze zimnej wody, wstawiam do gotowania. Kiedy zupa się zagotuje, dolewam wodę, w której gotowały się grzyby, gotuję 20 minut.

Krok 3 z 15
Pod koniec gotowania dodaję obrane ząbki czosnku, pokrojone grzyby, dolewam pół szklanki wina, gotuję 5 minut od momentu, kiedy barszcz ponownie się zagotuje.

Krok 4 z 15
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można doprawić barszcz majerankiem.

Krok 5 z 15
Kiedy barszcz będzie gotowy odstawiam go do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Na drugi dzień przecedzam (można z powrotem dodać do zupy grzyby lub pozostawić czysty barszcz). Przed podaniem podgrzewam (nie zagotowuję) i podaję z uszkami.

Krok 6 - farsz z 15
Pieczarki myję, oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki.

Krok 7 z 15
W głębokiej patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję pieczarki, lekko solę. Duszę do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając.

Krok 8 z 15
W tym czasie cebulę kroję w kostkę, podduszam na maśle w osobnym rondelku (cebulka ma się poddusić, nie podsmażyć).

Krok 9 z 15
Kiedy odparuje woda z pieczarek, mielę je w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych pieczarek dodaję podduszoną na maśle cebulę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krok 10 - ciasto z 15
Mąkę przesiewam na stolnicę, robię na środku dołek, wbijam do niego jajko i łyżkę oleju. Lekko mieszam, dolewając gorącą wodę (nie leję bezpośrednio na jajko, żeby się nie ścięło).

Krok 11 z 15
Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Daję ciastu odpocząć przez około 15 minut pod miską.

Krok 12 z 15
Połowę ciasta odrywam (reszta zostaje pod miską), cienko rozwałkowuję i wycinam małą szklaneczką kółka. Kółko biorę w rękę, nakładam na środek trochę farszu, zlepiam brzegi jak przy lepieniu pierogów, a następnie łączę dwa końce ze sobą. Zlepione uszko odkładam na oprószony mąką blat, przykrywam ściereczką.

Krok 13 z 15
Kiedy zbierze się około 10 sztuk, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 14 z 15
Wyławiam uszka na talerz, skrapiam olejem i układam tak, aby nie stykały się ze sobą. Kiedy wystygną, ponownie skrapiam je olejem i mrożę w woreczkach po 10 sztuk.

Krok 15 z 15
Przed podaniem zamrożone uszka wrzucam na wrzątek i gotuję 2-3 minuty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0