Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

(0)
2 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Duże buraki
4 
Duże ziemniaki
3  l
Woda
300  g
Wędzony boczek
2  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  kulek
Ziarenko pieprzu
400  g
Świeża kapusta
1  łyżka
Ocet
1  pęczek
Koperek Świeży
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Por (biała część)
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2  opakowań
WINIARY Barszcz czerwony instant
1  puszka
Fasola biała konserwowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.97 g
Węglowodany
40.75 g
Tłuszcze
29.28 g
Wartość energetyczna
556.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiem, że wiele osób zaczyna już myśleć o barszczu wigilijnym, a ja tymczasem proponuję rozgrzewający i pożywny barszcz ukraiński z świeżą pietruszką. Bardzo lubię takie zupy, które nie są tylko dodatkiem do głównego dania, ale same mogą stanowić naprawdę sycący posiłek.

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą gotuję w największym garnku jaki posiadam. Zajadamy się nią kilka dni. Uwielbiamy wszystkie zupy buraczane. Ostatnio ugotowałam między innymi zupę z pieczonych buraków, oraz barszcz czerwony z uszkami z suszonymi grzybami.

Barszcz ukraiński to nasz sposób na przetrwanie długiej zimy. Zawsze dodaję też sporą ilość świeżej pietruszki. Pietruszka to bogate źródło witaminy C, warto więc jeść jej jak najwięcej. Dzięki tym małym, zielonym listkom możemy poprawić odporność naszego organizmu. Poza tym pietruszka oczyszcza i odtruwa organizm. Myślę, że to wystarczające argumenty, aby jak najczęściej dodawać ją do zupy 🙂

Jeśli jesteście ciekawi wersji Agatki na barszcz ukraiński, to zapraszam tutaj: klik

Przygotowanie

168 min
  • Krok 1

    60 min
    Buraki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ja swoje ugotowałam w szybkowarze w 40 minut.
  • Krok 2

    40 min
    Do wysokiego garnka wkładamy boczek wędzony i zalewamy go zimną wodą.Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.Gotujemy pod przykryciem.
  • Krok 3

    6 min
    Obieramy pietruszkę i marchewkę. Warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach (seler, pietruszka i marchewka).
  • Krok 4

    2 min
    Pora bardzo drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z utartymi warzywami.
  • Krok 5

    3 min
    Kapustę też ucieramy na tarce lub drobno szatkujemy. dodajemy do zupy.
  • Krok 6

    10 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy ziemniaki.
  • Krok 7

    12 min
    Do zupy wsypujemy zawartość obu opakowań barszczu czerwonego instant Winiary. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec dodajemy łyżkę octu i doprawiamy do smaku, pieprzem i cukrem i w razie potrzeby solimy.
  • Krok 9

    1 min
    Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy.
  • Krok 10

    30 min
    Kiedy buraki nieco ostygną obieramy je i kroimy w drobną kostkę lub ucieramy na tarce.
  • Krok 11

    1 min
    Dodajemy do barszczu razem z fasolą.
  • Krok 12

    1 min
    Do ugotowanego barszczu ukraińskiego dodajemy posiekaną natkę świeżej pietruszki.
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 1 z 12

Buraki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ja swoje ugotowałam w szybkowarze w 40 minut.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 2 z 12

Do wysokiego garnka wkładamy boczek wędzony i zalewamy go zimną wodą.Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.Gotujemy pod przykryciem.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 3 z 12

Obieramy pietruszkę i marchewkę. Warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach (seler, pietruszka i marchewka).

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 4 z 12

Pora bardzo drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z utartymi warzywami.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 5 z 12

Kapustę też ucieramy na tarce lub drobno szatkujemy. dodajemy do zupy.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 6 z 12

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy ziemniaki.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 7 z 12

Do zupy wsypujemy zawartość obu opakowań barszczu czerwonego instant Winiary. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 8 z 12

Pod koniec dodajemy łyżkę octu i doprawiamy do smaku, pieprzem i cukrem i w razie potrzeby solimy.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 9 z 12

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 10 z 12

Kiedy buraki nieco ostygną obieramy je i kroimy w drobną kostkę lub ucieramy na tarce.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 11 z 12

Dodajemy do barszczu razem z fasolą.

Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

Krok 12 z 12

Do ugotowanego barszczu ukraińskiego dodajemy posiekaną natkę świeżej pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu