Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na świątecznych stołach w wielu domach króluje żurek i barszcz biały. Bardzo lubię tradycyjne smaki, ale święta to też czas kiedy chętnie szukam nowych sposobów na przygotowanie znanych nam od lat potraw. W mojej rodzinie przyjęła się już niepisana tradycja wprowadzania jednego nowego dania. To dla mnie spore pole do popisu, bo przy mężu – absolutnym tradycjonaliście w sferze kulinarnej, nie mam okazji poszaleć w kuchni. Inaczej ma się sprawa z resztą mojej rodziny, która jest otwarta na nowe smaki, produkty i chętnie kosztuje różne nowinki kulinarne.
Bardzo lubię zupy i inne potrawy z dodatkiem mleczka kokosowego, a jeśli jest mleczko kokosowe to nie może zabraknąć krewetek! Połączenie mogłoby się wydawać nieco zaskakujące, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny. Mleczko kokosowe nie zdominowało smaku barszczu białego, który jest wyczuwalny w tej zupie. Nie mogłam odmówić sobie i nie dodać choćby odrobiny ostrej papryczki pepperoni.
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami to połączenie smaków kuchni polskiej i tajskiej.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki i marchew obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 2
1 min
W osobnej misce mieszamy Barszcz biały z 500 ml zimnej wody.
Krok 3
3 min
Do miski z barszczem dodajemy też mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy razem z krewetkami.
Krok 4
4 min
Papryczkę pepperoni kroimy w bardzo drobną kostkę razem z dwoma ząbkami czosnku i smażymy na 1 łyżce oleju rzepakowego.
Krok 5
5 min
Gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 6
1 min
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zupy.
Krok 7
1 min
Podajemy ze świeżą rzeżuchą i ugotowanym jajkiem.
Krok 1
z
7
Ziemniaki i marchew obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 2
z
7
W osobnej misce mieszamy Barszcz biały z 500 ml zimnej wody.
Krok 3
z
7
Do miski z barszczem dodajemy też mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy razem z krewetkami.
Krok 4
z
7
Papryczkę pepperoni kroimy w bardzo drobną kostkę razem z dwoma ząbkami czosnku i smażymy na 1 łyżce oleju rzepakowego.
Krok 5
z
7
Gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 6
z
7
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zupy.
Krok 7
z
7
Podajemy ze świeżą rzeżuchą i ugotowanym jajkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0