
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Bardzo lubię zupy i inne potrawy z dodatkiem mleczka kokosowego, a jeśli jest mleczko kokosowe to nie może zabraknąć krewetek! Połączenie mogłoby się wydawać nieco zaskakujące, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny. Mleczko kokosowe nie zdominowało smaku barszczu białego, który jest wyczuwalny w tej zupie. Nie mogłam odmówić sobie i nie dodać choćby odrobiny ostrej papryczki pepperoni.
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami to połączenie smaków kuchni polskiej i tajskiej.
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
1 minKrok 3
3 minKrok 4
4 minKrok 5
5 minKrok 6
1 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Ziemniaki i marchew obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Krok 2 z 7
W osobnej misce mieszamy Barszcz biały z 500 ml zimnej wody.

Krok 3 z 7
Do miski z barszczem dodajemy też mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się zupy razem z krewetkami.

Krok 4 z 7
Papryczkę pepperoni kroimy w bardzo drobną kostkę razem z dwoma ząbkami czosnku i smażymy na 1 łyżce oleju rzepakowego.

Krok 5 z 7
Gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 6 z 7
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zupy.

Krok 7 z 7
Podajemy ze świeżą rzeżuchą i ugotowanym jajkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0