Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały wielkanocny w prawdziwie wiosennej i radosnej odsłonie. Łagodny w smaku, bo zabielany słodką śmietaną. Aromatyczny, bo z idealnie doprawiony polskim czosnkiem i majerankiem (ten polski czosnek i majeranek – raz z polską mąką pszenną – znajdziecie też w składzie Barszczu białego WINIARY, którego używam jako bazy). Wiosenny, bo z dodatkiem podduszonych na czosnkowym maśle młodych listków szpinaku. Podany z jajkami przepiórczymi, na stole wielkanocnym będzie się prezentował bardzo efektownie. Wesołych Świąt!
W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
Krok 3
5 min
Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Krok 4
1 min
Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
Krok 5
3 min
Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.
W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
Krok 3
z
7
Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Krok 4
z
7
Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
Krok 5
z
7
Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0