Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Biała kiełbasa surowa
3  ząbków
Ząbki czosnku nieobrane
3  kulek
Ziele angielskie
1  opakowanie
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
0.5  szklanka
Słodka śmietana
70  g
Świeży młody szpinak
2  łyżek
Masło klarowane
12 
Jajka przepiórcze (3-4 na osobę)
trochę
do dekoracji: rzeżucha lub świeże listki majeranku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.84 g
Węglowodany
4.49 g
Tłuszcze
45.3 g
Wartość energetyczna
551.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały wielkanocny w prawdziwie wiosennej i radosnej odsłonie. Łagodny w smaku, bo zabielany słodką śmietaną. Aromatyczny, bo z idealnie doprawiony polskim czosnkiem i majerankiem (ten polski czosnek i majeranek – raz z polską mąką pszenną – znajdziecie też w składzie Barszczu białego WINIARY, którego używam jako bazy). Wiosenny, bo z dodatkiem podduszonych na czosnkowym maśle młodych listków szpinaku. Podany z jajkami przepiórczymi, na stole wielkanocnym będzie się prezentował bardzo efektownie. Wesołych Świąt!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.
  • Krok 2

    30 min
    W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
  • Krok 3

    5 min
    Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
  • Krok 5

    3 min
    Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
  • Krok 6

    3 min
    Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 7

Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 7

W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 7

Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 7

Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 7

Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 7

Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 7 z 7

Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały kaliski

    Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

    25 min Łatwy
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni
  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu