Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czeska zupa czosnkowa 

Charakterystyczną dla kuchni czeskiej potrawą jest rzadka, dość klarowna zupa czosnkowa najczęściej przyrządzana na bazie bulionu, startego czosnku i ziemniaków. Gotowe danie serwowane jest z zarumienionym na maśle i pokrojonym w kostkę chlebem. W bogatszej wersji do zupy dodaje się starty żółty ser albo odpowiednik znanego w Polsce lanego ciasta przygotowywanego jedynie z lekko roztrzepanego jajka. Gęsta i pożywna zupa czosnkowa ma silne działanie rozgrzewające, dlatego też bardzo często jest podawana w barach i restauracjach położonych przy stokach narciarskich. 

Gęste kremy czosnkowe 

Kremy czosnkowe charakteryzują się gęstością, gładką konsystencją i eleganckim, kremowym kolorem. Ich bazą oprócz bulionu warzywnego najczęściej jest czosnek zapiekany w folii lub podsmażany na maśle. To właśnie dzięki wcześniejszej obróbce cieplnej ząbki tracą ostrość, nabierając przy tym subtelnego smaku, nie dającego się porównać z żadnym innym warzywem. Do kremów czosnkowych stosuje się różnorodne przyprawy nadające odpowiedniego charakteru. Nie bez znaczenia są także dodatki, sprawiające że potrawa jest bardziej sycąca. Świetnie pasują tutaj chipsy z szynki parmeńskiej, prażone nasiona dyni, grzanka z serem upieczone na maśle czosnkowym albo niewielkie klopsiki z mięsa lub tofu. 

Delikatne zupy czosnkowe 

W chłodne dni warto przygotować aromatyczną zupę czosnkową na rosole, która szybko i skutecznie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Można do niej wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia bulion drobiowy lub warzywny. To proste w wykonaniu danie zaskakuje aromatem świeżych ziół i pysznych dodatków takich jak świeża włoszczyzna, szynka, jajka oraz kromka bagietki, zapieczona na chrupko z odrobiną żółtego sera i masła czosnkowego. 

Zupę z czosnku można także przyrządzić w wersji doskonale nadającej się na uroczysty obiad, bo z dodatkiem sera koziego i wyjątkowych przypraw, m.in. kozieradki czy tymianku. Wystarczy gotową zupę przelać do rondelków, dodać kostki sera oraz przyprawy, a następnie garnki przykryć plastrem ciasta francuskiego i zapiec na złocisty kolor. Zupa czosnkowa pod chrupiącą pierzynką nie tylko smakuje i pachnie doskonale, ale także miło zaskakuje niecodziennym sposobem podania.