Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa czosnkowa krem

Zupy czosnkowe

Aromatyczne, kremowe i niezwykle smaczne – zupy czosnkowe to dania, które powinny na stałe zagościć w naszym menu! 

Przepisy 9
Zupa czosnkowa krem

Zupa czosnkowa krem

45 min Łatwy
Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

1 godz 38 min Średni
Zupa czosnkowa na rosole

Zupa czosnkowa na rosole

2 godz 43 min Łatwy
Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa

53 min Łatwy
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

2 godz 27 min Łatwy
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

38 min Średni
Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

1 godz 26 min Łatwy
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

1 godz 30 min Łatwy
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

2 godz 21 min Średni

Czeska zupa czosnkowa 

Charakterystyczną dla kuchni czeskiej potrawą jest rzadka, dość klarowna zupa czosnkowa najczęściej przyrządzana na bazie bulionu, startego czosnku i ziemniaków. Gotowe danie serwowane jest z zarumienionym na maśle i pokrojonym w kostkę chlebem. W bogatszej wersji do zupy dodaje się starty żółty ser albo odpowiednik znanego w Polsce lanego ciasta przygotowywanego jedynie z lekko roztrzepanego jajka. Gęsta i pożywna zupa czosnkowa ma silne działanie rozgrzewające, dlatego też bardzo często jest podawana w barach i restauracjach położonych przy stokach narciarskich. 

Gęste kremy czosnkowe 

Kremy czosnkowe charakteryzują się gęstością, gładką konsystencją i eleganckim, kremowym kolorem. Ich bazą oprócz bulionu warzywnego najczęściej jest czosnek zapiekany w folii lub podsmażany na maśle. To właśnie dzięki wcześniejszej obróbce cieplnej ząbki tracą ostrość, nabierając przy tym subtelnego smaku, nie dającego się porównać z żadnym innym warzywem. Do kremów czosnkowych stosuje się różnorodne przyprawy nadające odpowiedniego charakteru. Nie bez znaczenia są także dodatki, sprawiające że potrawa jest bardziej sycąca. Świetnie pasują tutaj chipsy z szynki parmeńskiej, prażone nasiona dyni, grzanka z serem upieczone na maśle czosnkowym albo niewielkie klopsiki z mięsa lub tofu. 

Delikatne zupy czosnkowe 

W chłodne dni warto przygotować aromatyczną zupę czosnkową na rosole, która szybko i skutecznie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Można do niej wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia bulion drobiowy lub warzywny. To proste w wykonaniu danie zaskakuje aromatem świeżych ziół i pysznych dodatków takich jak świeża włoszczyzna, szynka, jajka oraz kromka bagietki, zapieczona na chrupko z odrobiną żółtego sera i masła czosnkowego. 

Zupę z czosnku można także przyrządzić w wersji doskonale nadającej się na uroczysty obiad, bo z dodatkiem sera koziego i wyjątkowych przypraw, m.in. kozieradki czy tymianku. Wystarczy gotową zupę przelać do rondelków, dodać kostki sera oraz przyprawy, a następnie garnki przykryć plastrem ciasta francuskiego i zapiec na złocisty kolor. Zupa czosnkowa pod chrupiącą pierzynką nie tylko smakuje i pachnie doskonale, ale także miło zaskakuje niecodziennym sposobem podania. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu