Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Sos worcestershire

Korzenny sos Worcester pasuje nie tylko do dań mięsnych na ciepło (grillowanych żeberek czy udek), ale również do sałatek na zimno i makaronów z sosem.

Przepisy 5

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Pełne słodyczy żeberka BBQ

75 ze 100
13 godz 50 min Łatwy
Sałatka z tuńczykiem na tortilli

Sałatka z tuńczykiem na tortilli

100 ze 100
12 min Łatwy
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

90 ze 100
2 godz Łatwy
Hamburger z łososia

Hamburger z łososia

75 ze 100
45 min Łatwy
Sałatka z pieczonym kurczakiem

Sałatka z pieczonym kurczakiem

42 min Łatwy

Sos worcestershire – angielski specjał do mięs i nie tylko 

Kuchnia angielska nie jest szczególnie popularna w Polsce. W zasadzie nie jest szczególnie popularna na świecie, choć z powodu polityki kolonialnej Imperium Brytyjskiego jest „zadłużona” w wielu kuchniach świata. Ta nieobecność jednak pozbawia nas często wielu pomysłowych dań i produktów, więc warto ją nadrabiać. A zacząć można na przykład od sosu worcestershire. 

Sos worcestershire ma dość rzadką konsystencję i korzenny smak. Przyrządza się go z octu słodowego i winnego oraz sfermentowanych anchois. Produkcję oryginalnego sosu rozpoczęła w XIX wieku firma Lea & Perrins w mieście Worcester, od którego sos wziął swoją nazwę (czasem nazywany jest także sosem Worcester). Oryginalna receptura z XIX wieku nie jest dziś znana, ale firma odtworzyła przypuszczalny skład. Smak i zastosowanie tego sosu przypominają w pewnej mierze sos sojowy, jednak dzięki użyciu innych składników sos worcestershire zawiera dużo mniej soli. 

Samodzielne przygotowanie tego sosu jest bardzo trudne, między innymi dlatego, że zawiera wiele dodatków, a także dojrzewa kilkanaście miesięcy. Można jednak kupić gotowy produkt w sklepach z produktami kuchni świata albo dobrze zaopatrzonych supermarketach. 

Przepisy z sosem worcestershire 

Sos worcestershire ma dość szerokie zastosowanie. Jest bardzo często spotykany w sałatce Cezar, stanowi obowiązkowy składnik oryginalnego drinka o nazwie Krwawa Mary. Można wykorzystywać go w charakterze przyprawy do zup i innych potraw, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i na zimno. 

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz propozycje użycia sosu Worcester do marynowania kurczaka, przygotowywania hamburgera z łososia, wietnamskich sajgonek, a nawet placków z cukinii czy wątróbki duszonej w białym winie. Sprawdź, jak będą z nim smakowały grillowane żeberka, makaron z sosem śmietankowym czy cannelloni z groszkiem! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu