Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
sosy do potraw, sos do potraw, pomysł na sos

Sos worcestershire

Korzenny sos Worcester pasuje nie tylko do dań mięsnych na ciepło (grillowanych żeberek czy udek), ale również do sałatek na zimno i makaronów z sosem.

Przepisy 5
Sałatka z tuńczykiem na tortilli

Sałatka z tuńczykiem na tortilli

100
12 min Łatwy
Sałatka z pieczonym kurczakiem

Sałatka z pieczonym kurczakiem

32 min Łatwy
Hamburger z łososia

Hamburger z łososia

80
45 min Łatwy
Pełne słodyczy żeberka BBQ

Pełne słodyczy żeberka BBQ

75
13 godz 50 min Łatwy
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

90
2 godz Łatwy

Sos worcestershire – angielski specjał do mięs i nie tylko 

Kuchnia angielska nie jest szczególnie popularna w Polsce. W zasadzie nie jest szczególnie popularna na świecie, choć z powodu polityki kolonialnej Imperium Brytyjskiego jest „zadłużona” w wielu kuchniach świata. Ta nieobecność jednak pozbawia nas często wielu pomysłowych dań i produktów, więc warto ją nadrabiać. A zacząć można na przykład od sosu worcestershire. 

Sos worcestershire ma dość rzadką konsystencję i korzenny smak. Przyrządza się go z octu słodowego i winnego oraz sfermentowanych anchois. Produkcję oryginalnego sosu rozpoczęła w XIX wieku firma Lea & Perrins w mieście Worcester, od którego sos wziął swoją nazwę (czasem nazywany jest także sosem Worcester). Oryginalna receptura z XIX wieku nie jest dziś znana, ale firma odtworzyła przypuszczalny skład. Smak i zastosowanie tego sosu przypominają w pewnej mierze sos sojowy, jednak dzięki użyciu innych składników sos worcestershire zawiera dużo mniej soli. 

Samodzielne przygotowanie tego sosu jest bardzo trudne, między innymi dlatego, że zawiera wiele dodatków, a także dojrzewa kilkanaście miesięcy. Można jednak kupić gotowy produkt w sklepach z produktami kuchni świata albo dobrze zaopatrzonych supermarketach. 

Przepisy z sosem worcestershire 

Sos worcestershire ma dość szerokie zastosowanie. Jest bardzo często spotykany w sałatce Cezar, stanowi obowiązkowy składnik oryginalnego drinka o nazwie Krwawa Mary. Można wykorzystywać go w charakterze przyprawy do zup i innych potraw, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i na zimno. 

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz propozycje użycia sosu Worcester do marynowania kurczaka, przygotowywania hamburgera z łososia, wietnamskich sajgonek, a nawet placków z cukinii czy wątróbki duszonej w białym winie. Sprawdź, jak będą z nim smakowały grillowane żeberka, makaron z sosem śmietankowym czy cannelloni z groszkiem! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu