Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos worcestershire – angielski specjał do mięs i nie tylko 

Kuchnia angielska nie jest szczególnie popularna w Polsce. W zasadzie nie jest szczególnie popularna na świecie, choć z powodu polityki kolonialnej Imperium Brytyjskiego jest „zadłużona” w wielu kuchniach świata. Ta nieobecność jednak pozbawia nas często wielu pomysłowych dań i produktów, więc warto ją nadrabiać. A zacząć można na przykład od sosu worcestershire

Sos worcestershire ma dość rzadką konsystencję i korzenny smak. Przyrządza się go z octu słodowego i winnego oraz sfermentowanych anchois. Produkcję oryginalnego sosu rozpoczęła w XIX wieku firma Lea & Perrins w mieście Worcester, od którego sos wziął swoją nazwę (czasem nazywany jest także sosem Worcester). Oryginalna receptura z XIX wieku nie jest dziś znana, ale firma odtworzyła przypuszczalny skład. Smak i zastosowanie tego sosu przypominają w pewnej mierze sos sojowy, jednak dzięki użyciu innych składników sos worcestershire zawiera dużo mniej soli. 

Samodzielne przygotowanie tego sosu jest bardzo trudne, między innymi dlatego, że zawiera wiele dodatków, a także dojrzewa kilkanaście miesięcy. Można jednak kupić gotowy produkt w sklepach z produktami kuchni świata albo dobrze zaopatrzonych supermarketach. 

Przepisy z sosem worcestershire 

Sos worcestershire ma dość szerokie zastosowanie. Jest bardzo często spotykany w sałatce Cezar, stanowi obowiązkowy składnik oryginalnego drinka o nazwie Krwawa Mary. Można wykorzystywać go w charakterze przyprawy do zup i innych potraw, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i na zimno. 

W naszym zbiorze przepisów znajdziesz propozycje użycia sosu Worcester do marynowania kurczaka, przygotowywania hamburgera z łososia, wietnamskich sajgonek, a nawet placków z cukinii czy wątróbki duszonej w białym winie. Sprawdź, jak będą z nim smakowały grillowane żeberka, makaron z sosem śmietankowym czy cannelloni z groszkiem!