Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
sałatka, sałatki, przepis na sałatkę, pomysł na sałatkę, sałatka pomysły, pyszna sałatka

Przepisy na sałatki z łososiem

Łosoś wyróżnia się nie tylko smakiem , ale też kolorem. Czerwone i delikatne mięso łososia jest idealnym składnikiem sałatek.

Przepisy 5

Sałatka z łososiem i ryżem

Sałatka z łososiem i ryżem

1 godz 40 min Łatwy
Tatar z łososia

Tatar z łososia

20 min Łatwy
Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem

12 godz 25 min Łatwy
Wykwintna sałatka z łososiem

Wykwintna sałatka z łososiem

17 min Łatwy
Sałatka z łososiem i awokado

Sałatka z łososiem i awokado

48 min Łatwy

Sałatki z łososiem – przepis na smaczną przekąskę, posiłek lub danie na imprezę 

Łosoś należy do tych ryb morskich, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też kolorem. Czerwone mięso łososia jest idealnym składnikiem sałatek. Ożywia zielone bukiety sałat i nadaje warzywnym mieszankom wyrazistego smaku. Chcąc przygotować sałatkę z łososiem możemy wybrać jedną z trzech dostępnych postaci tej ryby. Po pierwsze taka sałatka może zawierać świeżą (lub mrożoną) rybę. W tej sytuacji należy ją najpierw przyrządzić, to znaczy usmażyć lub upiec. Gotową rybę kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Alternatywą dla świeżej ryby jest łosoś wędzony. Możemy go dostać albo w kawałku, albo w cienkich plastrach – obie wersje się nadadzą. Wreszcie trzecią możliwością jest łosoś z puszki, który stanowi alternatywę dla popularnego tuńczyka w puszce. Tu zwykle też mamy do wyboru rozmaite wersje różniące się zalewą i stopniem rozdrobnienia. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, sałatka z łososiem zawsze dobrze smakuje i robi świetne wrażenie na gościach, których nią częstujemy. 

Co dodać do sałatki z łososiem 

Łosoś świetnie komponuje się zarówno z sałatami, jak i ryżem, więc sałatki możemy komponować na obu tych składnikach. Swobodę pozostawia też wybór rodzaju sałaty (lodowa, masłowa, roszponka itd.) lub ryżu (biały, brązowy, jaśminowy). Do sałatki możemy dodać różne warzywa, zwłaszcza świeże, jak pomidory, ogórek, cebulę, kukurydzę, paprykę. Dodatek innego mięsa czy wędliny wydaje się zbędny, natomiast owoce morza będą dobrze komponowały się z tą morską rybą. Zwykłe owoce też mogą pasować do łososia, ale ich dobór zależy w dużej mierze od pozostałych składników i wybranej bazy. Do sałatek z łososia i ryżu pasować będzie na przykład ananas, natomiast jeśli używamy sałaty lub miksu sałat – lepiej sprawdzi się na przykład arbuz. 

Warto też pamiętać o sosach sałatkowych. W tym przypadku świetnie pasuje sos na bazie śmietany z dodatkiem koperku, natomiast jeśli dodajemy smażonego łososia, sos musztardowo-miodowy będzie doskonałym wyborem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu