Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przetwory

Pomysły na dania z patisonami

Poznaj pomysły na smaczne dania z patisonami. Można je np. faszerować. Faszerowany mięsem patison to bardzo efektowne i smaczne danie. Wypróbuj przepisy!

Przepisy 9
Leczo z patisonów i papryki

Leczo z patisonów i papryki

70
45 min Łatwy
Smażone krążki patisona

Smażone krążki patisona

17 min Łatwy
Surówka z pora z patisonami

Surówka z pora z patisonami

35 min Łatwy
Omlet z patisonem

Omlet z patisonem

22 min Łatwy
Patison faszerowany

Patison faszerowany

90
1 godz 10 min Średni
Leczo z patisonami i kolorową cukinią

Leczo z patisonami i kolorową cukinią

1 godz 15 min Łatwy
Kurczak z patisonami

Kurczak z patisonami

75
1 godz 2 min Łatwy
Marynowane patisony

Marynowane patisony

37 min Łatwy
Kiszone mini patisony

Kiszone mini patisony

72 godz 25 min Łatwy

Patison (dynia talerzowata, dynia letnia) należy – wraz z kabaczkiem, ogórkiem czy melonem - do licznej rodziny dyniowatych. Przywędrował do Europy z Ameryki Południowej w czasach odkryć geograficznych, początkowo jako roślina ozdobna, która dopiero po pewnym czasie trafiła na stoły, głównie w krajach śródziemnomorskich i we Francji. U nas dania z patisona są wciąż mało znane, ale warto to zmienić ze względu na jego smak i lekkostrawność oraz uniwersalność. Dania z patisonem mogą być zarówno proste i szybkie, jak i bardzo wyrafinowane.

Patison z wyglądu przypomina latający spodek ozdobiony falbaną i może przybierać różne barwy – białą, zieloną, granatowo-fiołkową i niemal czarną. Wielkość średnicy poszczególnych odmian patisona waha się od 10 do 20 cm.

Młody, surowy patison (lekko niedojrzały) to idealny zamiennik słodyczy, chipsów czy pikantnych przekąsek, szczególnie dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Delikatny w smaku, aromatyczny miąższ patisona można jeść solo lub dodawać do warzywnych sałatek. Starsze owoce patisona, po obraniu ze skórki, doskonale nadają się do duszenia czy smażenia. Sprawdzą się w mięsnym gulaszu, w fantazyjnym leczo lub w potrawce z czosnkiem i pomidorami, doprawionej kompozycją aromatycznych ziół.

Patisony można także - po przekrojeniu na pół i wydrążeniu gniazd nasiennych – zapiekać nadziewane farszem z mięsa i grzybów lub warzyw (np. czerwonej fasoli, pomidorów czy papryki). Taki faszerowany patison to bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie, świetne na obiad lub domową imprezę. Patisony w powodzeniem „naśladują” także inne przysmaki: można usmażyć je w oleju jako frytki, zamarynować na przystawkę zamiast ogórka lub ugotować i polać zrumienioną na maśle bułeczką – jak fasolkę szparagową. W każdej z tych postaci patisony smakują doskonale!

 

Kalorie

16 kcal/100 g

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu