Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
przekąski

Krakersy

Krakersy są świetną słoną przekąską. Sprawdź, jakie pyszności można wyczarować z dodatkiem chrupiących ciasteczek. 

Przepisy 10

Ciasto toffee bez pieczenia

Ciasto toffee bez pieczenia

10 godz 36 min Łatwy
Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

30 min Łatwy
Krakersy cebulowe

Krakersy cebulowe

1 godz 53 min Łatwy
Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

1 godz Łatwy
Milky Way bez pieczenia

Milky Way bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy
Ciasto kokosowe bez pieczenia

Ciasto kokosowe bez pieczenia

4 godz 32 min Łatwy
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

13 godz 40 min Łatwy
Sałatka jak ciasto na krakersach

Sałatka jak ciasto na krakersach

45 min Łatwy
Krem z dyni

Krem z dyni

1 godz 23 min Łatwy
Karp smażony panierowany

Karp smażony panierowany

45 ze 100
25 min Łatwy

Krakersy – ciasteczka wyjątkowe 

Krakersy to cienkie, wytrawne ciastka, charakteryzujące się dużą lekkością i chrupkością. Te klasyczne kształtem przypominają powszechnie znane herbatniki. Krakersy mają słony smak, przez co są idealną przekąską lub dodatkiem do piwa, wina czy serów. Niektóre odmiany ciastek zawierają dodatki smakowe takie jak np. ser, mieloną paprykę, zioła, suszone pomidory czy ziarna sezamu. 

Najprostsze krakersy wytwarzane są z mąki pszennej, wody, odrobiny oleju, proszku do pieczenia, soli oraz wybranych przypraw. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinane są prostokąty, kółeczka lub małe kwadraciki. A dlaczego wszystkie krakersy mają dziurki? Otóż robi się je w cieście przed pieczeniem po to, by powstająca pod wpływem wysokiej temperatury para wodna nie unosiła powierzchni ciasta, lecz uszła otworkami. Dzięki temu krakersy po upieczeniu pozostają niesamowicie kruche i płaskie. Wszystkie krakersy, zarówno te przygotowane w domu, jak i kupione w sklepie, przechowujemy w zamkniętym naczyniu, by przez nabranie wilgoci nie utraciły swej chrupkości. 

Pyszne pomysły na dania z krakersami 

Nasypane do miseczki krakersy są nieodłącznym elementem większości imprez i spotkań z przyjaciółmi. Świetnie zastępują również pieczywo w niewielkich przekąskach. Nakładając na nie dobrze przyprawioną pastę z wędzonej makreli z dodatkiem tartego żółtego sera, keczupu, majonezu i świeżego koperku w kilka chwil przygotujemy znakomitą imprezową przekąskę. Chrupiące krakersy można także posmarować pastą z białego sera, tuńczyka, łososia czy miękkim pasztetem, a na nich ułożyć pokrojone w plastry dodatki (gotowane na twardo jajka, rzodkiewka, ogórki) tworząc kolorowe kanapki. Z pomocą tych ciasteczek w kilka chwil przygotujemy także oryginalną sałatkę na krakersach, pierś z indyka w cieście francuskim oraz pyszny krem dyniowy. Rozkruszone ciasteczka mogą także zastąpić bułkę tartą w tradycyjnych panierkach do mięs. 

Choć krakersy zawierają sporo soli, dodaje się je także do różnorodnych słodkich ciast niewymagających pieczenia. Wystarczy przejrzeć zebrane przez nas przepisy, by poznać szerokie zastosowanie tych małych ciasteczek. W puszystym deserze Milky Way słone krakersy doskonale podkreślają karmelowy smak masy krówkowej. Warto też wypróbować niezwykle delikatne i wyrafinowane ciasto Rafaello, w którym krakersy przełożone śmietankową masą i otulone mnóstwem wiórków kokosowych nadają deserowi wyważonego smaku i subtelnej chrupkości. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu