Sałatka jak ciasto na krakersach
45min
Łatwy
5 łyżek
18
Krakersy
1 filet
Szprotki w pomidorach
3
Jajko
50 g
Ser żółty
1 szczypta
Pieprz czarny
1 pęczek
Szczypiorek
.
Wartości odżywcze
Białko
8.21 g
Węglowodany
15.72 g
Tłuszcze
22.22 g
Wartość energetyczna
298.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Warstwa serowa: Ser żółty ścieram na małych oczkach i mieszam z 3 łyżkami majonezu.
Krok 2
10 min
Warstwa rybna: Szprotki rozdrabniam widelcem i dokładnie mieszam z pomidorowym sosem.
Krok 3
10 min
Warstwa białkowa: Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Białka ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z 2 łyżkami majonezu.
Krok 4
5 min
Wierzch: Żółtka rozkruszam do miseczki.
Krok 5
10 min
Ułożenie sałatek: Na talerzu układam sześć krakersów, wykładam warstwę serową, wyrównuję łyżką. Przykrywam krakersami. Wykładam rybną masę, układam krakersy i warstwę z białek i majonezu. Wierzch posypuję rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka w formie ciasta? Czemu nie. Wyglądem przypomina ciasto 3Bit. Podając ją na stół na pewno zaskoczycie swoich gości. Zamiast szprotek w pomidorach możecie użyć tuńczyka w oleju albo ulubionej sałatki. Krakersy doskonale wchłaniają mokrą masę dzięki czemu, już po kilku godzinach chłodzenia, sałatkę można pokroić w ładne kawałki.
Komentarze 0